Uncategorized

Tradicionalni prednovogodišnji susret u hotelu „Izvor“ u Aranđelovcu: PROMOVISAN ČASOPIS „STVARNOST“ I NjEGOVA IZDAVAČKA PRODUKCIJA

-U 2017. godini objavljeno šest knjiga:  „TRAJANje Venčaca“, „Približavanje tebi“, „Ajšina pisma – od ateiste do vernika“, „Kuća Cvetkovića“, „Moj otac Milenko svirač“  i „Dragoljub“

 

Bilo je impresivno: od ulaska u hotel „Izvor“, do svečanosti koja je u njegovoj dvorani održana. Drugačije i nije moglo biti, pošto ovu manifestaciju potpisuje agilni  mr Dragan Todorović. On je zapravo i upriličio godišnje okupljanje pisaca, ali i onih koji vole knjigu. Na lep način predstavljeni su časopis „Stvarnost“, ali i knjige koje je objavila istoimena izdavačka kuća. Sve to nagoveštava da će ovo prerasti u tradiciju, jer je časopis „Stvarnost“ već dostigao  broj šest. Toliko je i knjiga u 2017. izašlo s pečatom „Stvarnosti“. Ovoga puta nisu izostale ni zajedničke nagrade i priznanja „Stvarnosti“ i Udruženja „Pavle Bakić“.

Dragan Todorović, direktor „Izvora“ i glavni i odgovorni urednik „Stvarnosti“, nadahnuto je publiku uveo u ovo kulturno dešavanje, trudeći se da pruži obilje podataka o proteklim i planiranim aktivnostima. I sve to, računajući i ono što su govorili drugi, spakovao je u 45 minuta. Ono što svakako zavređuje veliku pažnju, jeste činjenica da je u izdanju „Stvarnosti“, koja živi i deluje na aranđelovačkoj adresi, u godini na izmaku izašlo šest knjiga. Nabrajamo ih redosledom pojavljivanja pred čitaocima: „TRAJANje Venčaca“ Mikiše Mihailovića, „Približavanje tebi“ i „Ajšina pisma – od ateiste do vernika Mare Rueg Petrović, „Kuća Cvetkovića“ i „Moj otac Milenko svirač“ Predraga Cvetkovića i „Dragoljub“ grupe autora.

U novom broju časopisa  „Stvarnost“ pišu prof. dr  Vladica Cvetković, Milenko Vasović, Miroslav Živanović, Vladeta Kolarević, Tomislav S. Krstić, Ranko Mandić, dr Dragana Čolić Biljanovski, dr Mališa Stanojević, prof. dr Dobrivoje Mihailović, Dragoljub Janojlić, Predrag Cvetković, Dragan Kočmaruk, Dragan Todorović, Aleksandar Milinković, Dušan Anić, Miodrag Petrović, Dragovan Lazarević, Ljiljana Stojanović, Mikiša  Mihailović, Živadin Stojanović ŽiS i dr. Obrađeno je mnoštvo najrazličitijih tema. Nabrojaćemo neke: Aranđelovčani u kući slavnih, Karađorđe i njegovo doba  u prećutanoj i nepismenoj istoriji Šumadije, Goša u stečaju – kraj jedne legende, Znameniti Srbi Muslimani – nosioci nacinaonalne svesti, Dimitrije Vučenov po drugi put u Šumadiji, Venčački majdanci, Sto godina od smrti pesnika „Plave grobnice“, Ruske izbeglice u Aranđelovcu (  1920-1990 ) itd.

Priznanja „Stvarnosti“ pripala su najzaslužnijim pojedincima i kolektivima, a  Udruženje „Pavle Bakić“ nagradilo je najbolje radove učenika Osnovne škole „Miloš Obrenović.“ Na 3. literarnom konkursu nagrađeni su: Teodora Šekularac, Aleksa Jokić i Mina Matejić, a na 1. likovnom konkursu: Mihailo Milovanović, Jelena Marković i Veljko Pantić.

 

D.C.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.