Uncategorized

UNS: LOKALNE SAMOUPRAVE DA RASPIŠU KONKURSE ZA PROJEKTNO SUFINANSIRANjE MEDIJA

imageUdruženje novinara Srbije (UNS) poziva lokalne samouprave koje to do sada nisu uradile da raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih projekata i, kako to Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa, sprovedu fer raspodelu sredstava. UNS ističe da veliki broj lokalnih samouprava to do sada nije uradio. Neke od opština i gradova, kao što su Kragujevac i Smederevska Palanka konkurse za projektno sufinansiranje medija ne raspisuju već dve godine.

UNS poziva lokalne samouprave da za medije ne izdvajaju simbolične iznose i da budžetima za iduću godinu predvide najmanje 2 odsto za projektno sufinansiranje lokalnih medija. Izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo bi da iznosi od 0.5 do 1 odsto budžeta.

Usvajanjem i poštovanjem ove preporuke lokalne vlasti pokazale bi doslednost u sprovođenju osnovnih ciljeva propisanih setom medijskih zakona o podsticanju medijskog pluralizma i slobode izražavanja.

UNS ističe da je na raspolaganju svim lokalnim samoupravama kojima je neophodna stručna pomoć pri raspisivanju konkursa i sprovođenju konkursa, kao u tumačenju zakona i podzakonskih akata.

 

(Preuzeto: UNS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.