АТАМАНСКИ КОМЕНТАР (Пише: Атаман Заглибљански)

ПРЉАНКОВИЛ, ПОДВЛАЧЕЊЕ ЦРТЕ! (Линија која раздваја #мрачњаке и #лавиће)

У нашем народу постоје два сценарија по којима се конзумент добрих и лоших вести опредељује када је у питању редослед којим ће му бити саопштене. Једни бирају прво добру, како би у што позитивнијем расположењу дочекали лошу, док пак други више воле да им се саопшти лоша, како би им финални осећај био подстрек за будућност. Ми у Прљанковилу нисмо имали прилике да бирамо; снашао нас је други сценарио. Ваљда зато и нисмо сада толико љути колико би били да нам је наметнут први.

 

– ВЛАДАВИНА #мрачањака (27.05.2016. – 16.12.2016.)

 

Иако су у предизборној кампањи обећавали свашта, а и са победоносним бубњевима преузели власт од својих претходника, веома брзо су потонули у муљ афера, непотизма, ЕНОРМНОГ партијског запошљавања, различитих протоколарних грешка у локалној Скупштини и ван ње, компромитовањем на сваком кораку и у свим контактима са републичким властима, кадровским грешкама, финансијским аферама са намиривањем и незаконитим исплатама, непиСНСменим саопштењима и наредбама, са штрајковима више јавних предузећа и установа, анимозитетима у Општинском одбору странке који су се преносили у општинску зграду… итд.

Ма шта бр’е „итд.“!?

Мало је све ово наведено, поготово узимајући у обзир да им је ЈЕДИНО оправдање било затечено стање, а да су за сваку сопствену грешку само тражили ИЗГОВОРЕ и то најчешће у раду својих претходника. Буквално су од првог до последњег дана своје владавине само то имали на памети, тј. да се идеолошки хране и цокћу (без Цокића, Народног посланика) над оним што су разумели из докумената која су им била доступна. Но, очигледно је да много тога нису ни разумели, јер од свих оптужби у кампањи и силне енергије потрошене на прелиставање тих докумената, нису пронашли ништа што би довело до хапшења, процесуирања и евентуалног утамничења било кога одговорног за опште стање у овој девастираној општини. Да, веровали или не, чак НИ ЈЕДНУ кривичну пријаву нису саставили. Толико о најављеним суђењима на стадиону, драконским казнама за одговорне и политикантским лудоријама којима су се бавили, правећи маглу за своју неСНСпособност.

Ако бих желео да издвојим нешто као посебно опскурно из тог #мрачњачког периода, свакако је ангажовање оних још мрачнијих страначких горила, које су унизиле локални парламент на ниво какав је препознатљив само код дивљих племена, а и катастрофалан однос према локалним медијима, који су их на крају (СВИ ДО ЈЕДНОГ) и бојкотовали. Једина конференција за медије коју су успели некако да сазову, више је медије заинтересовала како би их исмејали због свеукупне мрачне атмосфере коју су затекли у њиховим страначким просторијама и смехотресно-бизарна слика без младих људи, која је више подсећала на Ковачевићеве „Маратонце“, неголи на озбиљно политичко обраћање, које се претворило на крају у вапај и кукњаву. Наравно, све то су пратили и неки озбиљнији људи из њихове странке и без обзира на сву #мрачњачку фанатичност, исказану у разговорима са координаторима, подржали су #лавиће, у то време познатије под називом #побуљеници.

 

– ВЛАДАВИНА #лавића (16.12.2016.- 14.10.2017., на даље у техничком мандату.)

 

Сам почетак и преузимање власти од #мрачњака, обележили су инциденти, саботаже, па и јак притисак од стране смењених и обруканих кадрова до 16. децембра. Шпекулације и оптужбе су само пљуштале. Те су се продали Кенану, те су од ових, те од оних, те њима управља ова или она интересна групација; и свашта још. Данас, након 10 месеци од тих догађаја, испоставило се да те оптужбе не само да су биле лажне, већ су се управо поједини из #мрачњачких редова удруживали, па чак и потписивали подршку Кенану за смену локалне власти.

Но, да сумирамо и рад #лавића.

Искрено, са колико су ентузијазма започели своју владавину, било је мало нереално очекивати да ће све ићи баш онако како су у старту презентовали. Успели су веома брзо да допру до републичких власти, али то се и очекивало, пошто су своје контакте са тадашњом Министарком за локалну самоуправу већ најавили јавно објављеним фотографијама. Често је Ана Брнабић у Скупштини и ван исте помињала Прљанковил и све проблеме са којима се грађани суочавају локално, а похвално се изјашњавала и о #лавићима у периоду до председничких избора. Колико се сећам, тај период је обиловао и посетама разних делегација, амбасадора, државних секретара, привредника, а самим тим је некако и општина живнула, јер су имали са чим да се похвале.

Хвалили су се и извршењем буџета након ребаланса, па је у неком тренутку председник Општине изнео и податак да су досегли чак 94 %. Обичним људима је ово можда мало теже разумљиво, али то у принципу значи да је новац предвиђен буџетом одлазио ТАЧНО где треба и да нису поједине позиције преплаћене на штету других. Такав рад, вероватно је и довео до тога, да се изборе за реконструкцију улице Вука Караџића, која уз сву контраверзност што се тиче сече липа и пратећих непријатних слика, остаје заувек као обележје једног времена, једне владавине и то #лавићима не може нико да одузме.

Оно што је такође било и више него похвално у њиховој владавини је и однос са медијима, а и чувене конференције за новинаре у општинској згради. Било је и непријатних питања, али су се #лавићи увек некако сналазили, а и онда када нису, ту је била Даша Чудотворка да им помогне. По мени је њен ангажман, колико год на први поглед луцидан, један од најбољих маркетиншких потеза #лавића.

Премда је јако незгодно повлачити икакву паралелу између владавине #мрачњака и #лавића, оно што је свима било приметно је и однос према политичким противницима, терминологија, па и према својим опскурним претходницима из исте странке. Нису оправдања тражили ни у овима, ни у онима, нити нападали ове или оне, што је био довољан цивилизацијски помак и јасан знак да енергију младих људи не могу да црпе они који само демагогију и изговоре познају. Са својим грешкама, а свакако их је било, носили су се најмудрије, прихватајући шалу на свој рачун, а осмехом дочекивали и пријатеље и непријатеље, без зле крви и ма колико их неко саботирао или оптуживао.

Наравно да нису били ни без афера, а нарочито је људима упадало у очи оно што су им #мрачњаци скоро свакодневно приређивали, јурећи да их сликају колико се возикају или пребројавајући им залогаје по ресторанима. Обичан свет никада није имун на такве слике, тако да је то и најаргументованији напад увек; ефектан и подмукао. На крају, са извршењем буџета од 94 % (понављам) све то буде демантовано, али је питање колико ће то обичан народ разумети, јер тај проценат је најбољи доказ да је новац ишао ТАЧНО где треба, а #мрачњачке подвале самим тим мени постају бесмислене. Нажалост, до тог момента, прост народ је већ изградио аверзију.

Као посебан сегмент издвојио бих аферу „Ковачица“, јер је са данашњег аспекта потпуно другачије сагледавам. У принципу, неки #мрачњаци су се удружили са Кенаном, да би сменили #лавиће. ТАЧКА!

Ух, има још.

Исти ти неки #мрачњаци су својим потписима угурали #црведнаће у власт, иако су знали да ће то поделити #лавиће, а и да ће навући гнев народа на њих, обзиром на не баш похвалну прошлост локалног СПС-а.

Наравно, странка своје интересе штити брутално, под изговором да штити интересе грађана, а на крају једини ко профитира буде онај ко је све и изазвао и ко је прижељкивао привремени орган власти још од 16. децембра, 2016. Управо то је и оно што ће мало коме бити јасно, јер се #мрачњачки „афтерматх“ своди на то да су победили, иако су прво изгубили, а да нису ни свесни да су сигурну и апсолутну већину мењали за неизвесне изборе и период у којем и сами неће баш много да се питају.

А и како ће на изборе?

Ко ће да им лепи плакате и ко ће да им одради „Сигуран глас“?

Ко ће да им седи у кол-центру и позива грађане?

Већ замишљам пресмешне слике тог #наПРДног ПУПС-а, како све те предизборне активности спроводи онако, баш #мрачњачки.

Ето, питајте их и сами; да ли ће икад више имати 26 својих одборника, #црвендаће уз себе и још пар сателита у облику мањих странака?

Са којим кадровима планирају то да остваре?

Постојећим?

Молиће они #лавиће да их воде и то врло брзо; чим схвате. А схватиће. Привремени орган власти уме да буде јако освешћујући.

АФТЕРМАТХ: Репрезентација се у спорту подмлађује, не рехабилитују се „пензионисани“ и компромитовани. Само млади људи обезбеђују енергију и имају право да греше, а старији… у ПУПС бр’е! Ако се до позних година нису научили и остварили, нити се изборили за некакву политичку каријеру, нека се склоне, а не да због њихових неостварених амбиција, мањкавости у енергији и образовању, трпи читава средина. За име Бога, цео Прљанковил их исмева са каквим именима шпекулишу и представљају их као некакву „светлу будућност“. Нема ту ни светла, а ни будућности.

Само тмина; она #мрачњачка.

(Напомена: #наПРДњаштво није моја опција. Вероватно баш због оваквих ујдурми!)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.