Društvo

Obuka nove grupe mladih zavarivača u Institutu „Goša“

U Centru za obuku zavarivača Instituta Goša, u Smederevskoj Palanci, početkom septembra meseca započeo je novi Kurs za mlade zavarivače i to za tri konvencionalna postupka, MIG-MAG, ručno elektrolučno zavarivanje (REL), i TIG, koji će biti završen u drugoj polovini decembra meseca ove godine.

Nakon procesa selekcije kandidata koja je podrazumevala procenu talenta i veština za ovaj zanat, ali i motivacije da se ovim zanimanjem bave, tim projekta Podsticanje zapošljavanja mladih izabrao je 45 kandidata koji su obuku započeli. Zanimljivo je, da će obuku pohađati i dve devojke koje u ovom zanatu vide šansu da steknu vredne veštine i da se zaposle.

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih se sprovodi u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje i ima za cilj da nezaposlenim mladim ljudima uzrasta od 18 do 35 godina pomogne da se zaposle i kreiraju sopstveni životni put.

Nezaposleni mladi ljudi iz cele Srbije imaju šansu da učestvuju u stručnim obukama koje ovaj projekat pruža i da steknu znanja i veštine kojima mogu lakše da pronađu svoj put do zaposlenja. Upravo imajući ovo u vidu, tim projekta po drugi put u ovoj godini organizuje kurs za mlade zavarivače kako bi ovladali ovim zanatom i stekli međunarodno priznati sertifikat.

Da podsetimo, početkom godine u Institutu Goša obuku je završilo 32 kandidata. Obuka je trajala skoro 4 meseca, a interesovanje za novopečene zavarivače pokazale su mnogobrojne domaće i inostrane firme.

Institut Goša izražava zadovoljstvo zbog saradnje sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saranju (GIZ), koja u Srbiji realizuje projekte koje finansira Vlada Savezne Republike Nemačke. U narednom periodu očekujemo uspešan nastavak saradnje.

Osim toga Institut Goša želi da obrazuje mlade ljude i za druge profile zanimanja, dajući svoj doprinos aktuelnom uvođenju sistema dualnog obrazovanja u Srbiji.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.