Društvo

OTVORENO  PISMO  GLAVNOG ODBORA SINDIKATA ASNS „GOŠA FŠV“ RUKOVODSTVU  FABRIKE

Poštovani direktori, pravnici, predsednici sindikata (samostalni, nezavisni) i ostali poltroni, pošteni i nekada dobri radnici  (jer sada smatrate da to nisu) daju sebi za pravo da Vam postave sledeća pitanja:

1.Da li ste toliko kratkovidi da niste mogli da predvidite da će ovakvo rukovođenje firmom dovesti  Fabriku do propasti.

2.Da li ste smatrali da su Vaša činjenja i saglasnost bili u skladu sa zakonom u slučajevima:

a)neredovnih i netransparentnih isplata zarada.

b)neplaćanja poreza i doprinosa za zdravstvo i PIO (a iznose za doprinose  i dalje redovno odbijate na platnim listama). Recite nam gde idu ta sredstva?

c)sprečavanja preventivnog lečenja radnika (neoveravanjem zdravstvenih knjižica).

d)nezakonitog odbijanja finansijskih sredstava po osnovu službenog rada u inostranstvu, a ne vraćanja istih radnicima. Recite nam gde su otišla ta sredstva ?

e)odbijanja a ne uplaćivanja alimentacije majkama sa decom. Takođe, gde su ta sredstva?

f)odbijanja kreditnih obaveza radnika, a neuplaćivanja banci. Čiji je trošak zatezna kamata.

g)odbijanja duplih sindikalnih članarina. Imate li saglasnost radnika kojima su odbijane i gde su otišla ta sredstva kad nisu uplaćena na račun Sindikata?

h)otvaranja bankarskih računa „Goša RSC“ na lažnim adresama. Da li je to normalno i da li tu postoji neka sumnja?

i)raskida ugovora o radu posle 9-11 meseci radnicima koji su primljeni po osnovu podsticaja države za zapošljavanje novih radnika.

j)zabrane sindikalnog organizovanja sindikatu ASNS „Goša-FŠV“ doo.

3.Da li se Vaša odgovornost očitava i zbog nečinjenja u sprečavanju nečasnih i nekorentnih radnji matične firme „ŽOS“ u odnosu na „Goša-FŠV“ doo u slučajevima:

a)namernog oduzimanja poslova „Goša-FŠV“ za poslove novogradnje teretnih vagona za Železnice Makedonije.

b)namernog sklanjanja finansijskih sredstava „Goša-FŠV“ za urađene poslove. Ideja naših ljudi?

c)nanošenja štete državi (Osiguravajuća kuća „Dunav osiguranje“).Takođe je i to ideja naših ljudi ?

d)namernog neupošljavanja i slanja radnika na plaćena odsustva u 2014.g. a nezavršavanja poslova finansiranih iz budžeta Srbije. Direktno zalaganje S. Lazića i tima pravnika.

4.Da li smatrate da su Vaša činjenja u pogledu obespravljivanja i diskriminizacije radnika u skladu sa zakonom:

a)uslovljavanje radnika da zarad overe zdravstvenih knjižica pređu iz „Goša-FŠV“ u ćerku firmu „Goša RSC“doo. Razlog maglovit?

b)smenjivanje, slanje na plaćena odsustva, namerno smanjivanje ličnog koeficijenta  davanja nezakonitih otkaza zbog pripadnosti sindikatu ASNS itd. Čemu onda tolika bojazan kad su Vam postupci u skladu sa zakonom ?

c)postavljanje poltrona i poslušnih radnika na bolja radna mesta. Verovatno zbog stručnosti?

Da li je vredelo ćutati i praviti se slep na ova događanja, da li ste razmišljali o mentalnom i  fizičkom zdravlju radnika i da su u neravnopravnom egzistencijalnom položaju u odnosu na Vas.

I na kraju da li Vam je savest napokon mirna,  jer verovatno niste znali da će Vaša  činjenja neminovno dovesti fabriku do propasti (posle 94 godine postojanja). Svaka čast, ali ipak jedini Vaš častan potez je da se povučete! Sve u svemu ste iskazali loše i neprofesionalno vođenje fabrike.

07.04.2017. g.                                                  Glavni odbor sindikata  ASNS „Goša-FŠV“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.