Društvo

Sonja Pavlović član Akademije medicinskih nauka

Jedna od vodećih, svetski priznatih ekspertkinja za molekularnu medicinu, rođena u Smederevskoj Palanci, od danas član Akademije medicinskih nauka.

Dr Sonja Pavlović, međunarodno priznati  stručnjak za molekularnu biomedicinu, rođena je u Smederevskoj Palanci, 1960. godine. U Palanci je završila gimnaziju, a potom je otišla na studije u Beograd, gde je, na Biološkom fakutetu BU odbranila doktorsku disertaciju.

Do sada je objavila više od 100 naučnih radova u časopisima od internacionalnog značaja, učestvovala u realizaciji međunarodnih projekata, a citirana je više od 300 puta u monografijama i stručnim radovima i knjigama. Dr Sonja Pavlović je u medicinsku praksu u Srbiji uvela mnoge molekularno-genetičke testove.

Osim istraživačkog rada, dr Sonja Pavlović je i predavač na Biološkom i Medicinskom fakultetu u Beogradu, a kao mentor bila je angažovana u izradi više od 30 magistarskih i doktorskih radova.

Za članstvo u Akademiji medicinskih nauka, dr Sonju Pavlović predložile su njene kolege, ceneći izuzetan naučni doprinos istraživanja kojima je rukovodila.

Roditelji Sonje Pavlović bilu su poznati lekari palanačke Bolnice, u kojoj danas radi njen brat, infektolog dr Siniša Pavlović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.