Društvo

Svetski dan slobode štampe – 3. maj

Svetski dan slobode štampe obeležava se 3. maja svake godine. Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode štampe doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigne svest o značaju slobode štampe i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obeležila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjave o principima slobodne štampe koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

UNESKO obeležava Svetski dan slobode štampe održavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu štampe za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu štampe, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinar koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. posle Kanovih članaka koji su smetali kolumbijskim narko-kartelima.

UNESKO takođe obeležava Svetski dan slobode štampe svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu štampe i agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta.

***

Srbija je 2016. godine za sedam mesta pala na rang listi slobode medija u svetu, koju svake godine pravi međunarodna organizacija Reporteri bez granica, pa je tako sada na 66. mestu u odnosu na 59. pretprošle godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.