Društvo

Udruženje novinara Srbije – saopštenje: LOKALNE SAMOUPRAVE DA BUDžETIMA ZA 2017. GODINU IZDVOJE NAJMANjE DVA ODSTO ZA MEDIJE

uns-logo2Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva lokalne samouprave da iz svojih budžeta za narednu godinu izdvoje najmanje dva odsto za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

UNS ističe da su lokalne i gradske vlasti ove godine izdvojile oko jedan odsto iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata, što je nedovoljno za funkcionisanje lokalnih medija.

U ovoj godini je najviše sredstava izdvojio Grad Beograd, 90 miliona dinara, koje je raspodelio tek sredinom decembra.

Među rekorderima u izdvajanju sredstava za medije u 2016. godini su i Grad Niš (68.205.000), Grad Novi Pazar (169.639.200 za tri godine) i Novi Sad (55.520.000).

UNS podseća da od 2014. godine opštine i gradovi treba da prilikom pravljenja budžeta izdvoje novac za medijske projekte.

UNS sa žaljenjem ističe da u Zakonu o javnom informisanju ne postoje sankcije u slučaju da lokalne samouprave ne raspišu konkurse i da nije propisan minimum za izdvajanje novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

 

Pres služba UNS-a

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.