Društvo

Usvojen predlog Sekcije novinara Šumadije: NAGRADA ZA FELjTON „PERA TODOROVIĆ“ – NOVA NAGRADA UNS-A

imageUprava Udruženja novinara Srbije (UNS) usvojila je, na sednici održanoj 30. marta, predlog Sekcije novinara pisanih medija Šumadije, koji je potpisao predsednik Dejan Crnomarković, da ustanovi novinarsku nagradu – „Pera Todorović“.

Nagrada za feljton „Pera Todorović“ će biti dodeljivana svake druge godine u maju, a uručivaće se u Novinarskoj kući „Pera Todorović“ u Vodicama kod Smederevske Palanke. Prva nagrada „Pera Todorović“ za feljton će biti dodeljena 2017. godine.

Pera Todorović (1852-1907.) bio je drugi predsednik (1891-1894.) i obnovitelj Udruženja novinara Srbije.

Scan-160310-0001-300x212Izdavao je i uređivao mnoge listove među kojima i „Male novine“ koje su bile najtiražniji dnevni list u Srbiji toga doba. Autor je značajnih proznih dela od kojih je najpoznatiji „Dnevnik jednog dobrovoljca“.

Udruženje novinara Srbije, Skupština opštine Smederevska Palanka i Zavičajno društvo „Vidovača“ pokrenuli su 2008. godine akciju izgradnje Novinarske kuće „Pera Todorović“ u njegovom rodnom selu Vodice.

Gradnja je počela u proleće 2011. godine, a početkom ove godine je završena.

Novinarska kuća služiće kao Muzej srpskog novinarstva, zavičajna biblioteka, prostor za etno izložbe i čuvanje etno zbirki, mesto održavanja novinarskih skupova i sedište zavičajnog društva „Vidovača“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.