(Iz)Vanredni komentar - piše: Dejan Crnomarković

Vučić ili Kena, pitanje je sad?  

Čuvena dilema danskog kraljevića Hamleta, doduše u malo izmenjenom „aranžmanu“,  prilagođena mestu i aktuelnom političkom trenutku, ovih dana ponovo je zaslužila da se pomene – u Smederevskoj Palanci.

Aktuelna lokalna verzija glasi: „Vučić ili Kena, pitanje je sad?“.

Naime, politička bura ne jenjava u gradu na Jasenici i ponovo se najavljuje smena vlasti. Ovoga puta od strane opozicije i nekoliko odmetnutih odbornika iz aktuelnog saziva Odborničke grupe Srpske napredne stranke.

Potpisi dovoljnog broja izabranih predstavnika građana su sakupljeni za održavanje vanredne sednice Skupštine opštine na kojoj bi, po najavljenom dnevnom redu, došlo do smene gotovo svih funkcionera, većnika i direktora u javnom sektoru.

Sa takvim scenarijom se, logično, ne slažu u vladajućoj koaliciji i svim i svakakvim naprednim sredstvima pokušavaju da sačuvaju pobedu koju su, osvojivši preko 50 odsto glasova, ostvarili na poslednjim lokalnim izborima.

Doduše, ta prošlogodišnja, aprilska, veoma ubedljiva pobeda SNS-a i koalicionih partnera doživela je već jedan ozbiljan udarac prošlog decembra, kada su ujedinjeni mlađi Naprednjaci počistili iz fotelja starije kolege i zauzeli njihova mesta u vrhu opštinske vlasti. Taj, potpuno iznenađujući prevrat, obavljen politički perfektno a usmeren protiv najnesposobnije garniture u istoriji višestranačkog izbornog nadmetanja u Smederevskoj Palanci, koju su predvodili Milić, Simić i Vuković, pobrao je simpatije čak i autora ovog teksta, a kod jednog dela građana probudio nadu da bi „stvari“ konačno mogle da krenu na bolje.

(Zaista, sa osmehom sam dočekao politički debakl „Tri gusketara“, kako sam u jednom ranijem komentaru nazvao taj triling „političara“, koji su za šest meseci vladavine svoj rezultat mogli da iskažu samo u broju popušenih cigareta, oblacima dima, bezgraničnom iščuđavanju nad  gomilama papira sa rezultatima vladavine prethodnika, ne preduzevši ama baš ništa u korist građana koji su im ukazali poverenje.)

Učinilo se tada da će, sa vetrom u leđa od strane Vlade Republike Srbije, Ministarstva za lokalnu samoupravu, Ministarstva energetike, kao i Ministarstva finansija, novoformirana vlast početi da rešava nagomilane probleme.

Neki segmenti zaista i jesu profunkcionisali, bar tako kažu zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, jer su im plate postale redovnije…

Slično se izjašnjavaju i direktori škola kojima su proradili telefoni, internet, stabilizovalo se grejanje…

Najavljeno je i preuzimanje polovine opštinskog duga, oko milijardu i po dinara, od strane države, deblokada „Vodovoda“…

Vlast je počela i da popravlja odnos prema lokalnim medijima, koje je politika „Tri gusketara“ dovela do ivice opstanka, usvojen je rebalans budžeta u kome je jedan deo bio planiran u te svrhe…

Najviši opštinski funkcioneri bili su na sastancima sa svim važnijim ministrima iz Vučićeve vlade, u cilju poboljšanja uslova života Palančana.

Međutim, vreme je prolazilo a veći deo tih aktivnosti nije doveden do realizacije, već se i dalje nalaze u statusu – najave ili početka.

A u pozadini, tinjalo je nezadovoljstvo smenjenih stranačkih kolega. Polako, ali sigurno, rasle su i ambicije opozicije, koja je pažljivo pratila razvoj događaja.

Sukobi, struje, čak i fizički obračuni unutar palanačkih Naprednjaka postali su deo političke stvarnosti i predmet prepričavanja u kafićima i restoranima.

Stvari su se odvijale u korist opozicije i njenog lidera Radoslava Milojičića Kene, aktuelnog narodnog poslanika i drugog čoveka Demokratske stranke.

Neodlučnost vlasti da sebe ojača uvođenjem Socijalista u vladajuću grupaciju i tako uspostavi proporciju sa republičkom koalicijom, stvorila joj je još jednog moćnog neprijatelja – SPS.

Elem, za nekoliko dana, već u četvrtak 6. jula, na vanrednoj sednici Skupštine opštine Smederevska Palanka sukobiće se aktuelna vlast i opozicija pojačana nekolicinom (bivših-sadašnjih???) Naprednjaka.

Zapravo, biće to sukob na najvišem nivou: Vučić ili Kena!

Da li će prvi čovek Srbije i SNS-a izgubiti jednu opštinu, i to baš onu u kojoj mu preuzimanjem vlasti preti jedan od najžešćih protivnika, na koga je poslao čak i svoje najjače medijske jurišnike Mitrovića i Vučićevića, ili će nekom čudesnom političkom gimnastikom, Naprednjaci „preživeti“ nastupajući četvrtak?

Da li će Kena, uz podršku odbornika iz stranaka koje su Vučićevi koalicioni partneri na republičkom nivou, SPS, SPO, JS, i nekoliko izabranih baš na listi SNS-a, uspeti da se vrati na vlast posle nešto više od godinu dana?

Odgovori na ova pitanja svakako su značajni članovima političkih partija koje će se boriti za primat i vršenje vlasti u Smederevskoj Palanci.

Većinu građana ipak više od toga interesuje da li će im rezultat te političke borbe obezbediti vodu i posao, očistiti grad, zakrpiti ulice i trotoare…

Jer, bilo je, i biće vlasti – kao i opozicije – u Smederevskoj Palanci, ali tokom poslednjih decenija sve manje je pristojnog života.

Samo u poslednjoj dekadi ova opština izgubila je oko deset hiljada stanovnika i sa prosečnom starošću od 44 godine postala jedna od najstarijih u Srbiji.

Već dugo preduslovi za normalan život građana ne stanuju pod palanačkim nebom.

 

 

 

One thought on “Vučić ili Kena, pitanje je sad?  

  • IZVANREDNO POREDJENJE,RETARD I SISOJE MALI NEDOJEBANI

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.