Kragujevac

Biljana Miljković izlaže u kragujevačkoj  Galeriji „Mostovi Balkana“: ORIGINALNA GRAFIČKA DELA

DSC_0047-Njeni radovi plene sigurnim crtežom, bogatim koloritom i, nadasve,  promišljenim potezom

 

Izlagala je na 325 grupnih izložbi (96 u inostranstvu) i priredila 15 samostalnih, dobila 11 prestižnih nagrada, od priznanja Univerziteta u Novom Sadu do Malog pečata  niškog Grafičkog kruga, postala član ULUS-a i stekla status samostalnog umetnika – učinak je stvaralačkog rada Palančanke Biljane Miljković, koja je 1996. diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a titulu magistarski rad odbranila četiri godine kasnije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Velizara Krstića.

U toku je njena petnaesta izložba u Galeriji „Mostova Balkana“ u Kragujevcu na kojoj se predstavlja sa 18 grafika iz ciklusa „Tragovi večnosti“, rađenih kombinovanom tehnikom.

Nevena Kostic11Njeni radovi plene sigurnim crtežom, bogatim koloritom i, nadasve, promišljenim potezom. Zakoračivši krupnim korakom u grafičke vode, uživajući u čarima profesije, išla je nezaustavljivo, sve dotle dok nije stigla do visokog mesta u srpskoj grafici.

Biljana Miljković je – piše u katalogu njene petnaeste samostalne izložbe književnik Dragutin Paunić – istaknuta likovna narav.  Iako se iskazuje modernim likovnim postupkom  (znaci i simboli), ona indirektno, svedoči da je i „tvrdi“ tradicionalist i baštinik prošlosti. Malo je u nas i na strani grafičara sa čijih  otisaka isijava tolika količina svetlosti kao kod nje. Tako je, nezapaženo, gradila i svojevrsnu estetsku provokaciju, kojom se ukida svaka granica između starog i novog i briše prisutna razlika na relaciji stvarno-nestvarno.

-Pažljivim posmatranjem izloženih grafika, očima gledalaca se otkriva čitav jedan unutrašnji svet, svet koji je mnogo poetičniji od onog kojeg nam prividno sugeriše autorkina dinamika linija i kontrast boja – uočava Paunić. – I još nešto: vešto Nevena Kostic11iznađenim načinom, ona na svojim frontalno postavljenim kompozicijama podjednako daje značaj i prednjem i zadnjem planu, što će rezultirati jednim zrelim i  i krajnje, bez ikakvog preterivanja, i nepotrebne hvale, snažno zaokruženim originalnim grafičkim delom.

Njeno snažno osećanje prema vrednostima ritma linija  i boja – naglašava  Paunić – posedovanjem moći za usaglašavanje oblika i konture, i osebujan smisao za jasno razgraničenje bojenih površina –samo su neki od atributa ove mlade grafičarke, koja u tišini, daleko od svake medijske huke i  halabuke, stvara svojim izgrađenim i prepoznatljivim rukopisom na opštu radost i znatiželju brojnog publikuma.

D.Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.