Kragujevac

Ekološka akcija ”Zavrni rukave” na Metinom Brdu u Kragujevcu

Nacionalna ekološka akcija „Zavrni rukave“ biće sprovedena u Kragujevcu na Metinom Brdu u subotu 22. aprila 2023. godine od 12 do 14 časova, na Svetski dan planete Zemlje.

Koordinator akcije u Kragujevcu je udruženje PRVI PRVI NA SKALI (PPNS), a pokretač u Srbiji je udruženje Eko straža.

Okupljanje učesnika je od 11:45 iznad ambulante u Čegarskoj. Od 12 časova počinje čišćenje Metinog Brda, počev od trotoara ispred ambulante, uzbrdo ka spomeniku Raki Ljutovcu, gde se akcija završava.

Očekuje se prisustvo više desetina učesnika. Svoje grupno učešće zvanično su potvrdili: Kancelarija za mlade, Ljubitelji Pivarskog parka, studenti Ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF), studentska organizacija Ajsek. Dolazak najavljuje i veći broj pojedinaca.

Akcija će se realizovati uz prisustvo ekipe Crvenog krsta, zvaničnog partnera udruženja PPNS.

Akciju je zvanično podržalo JKP Šumadija koje će u subotu po završetku akcije preuzeti sav prikupljeni otpad, potvrdila je našem udruženju Marija Nikolić, rukovodilac sektora čistoće. Šumadija je obezbedila i 50 kesa za prikupljanje smeća koje će biti podeljene učesnicima akcije. Učesnicima preostaje jedino da ponesu rukavice.
I ove godine akcija u Kragujevcu odvija se istovremeno kada i širom Srbije. Za desetu nacionalnu akciju oboren je rekord od 54 lokacije – prijavljene su 153 ukupno.

Akcija „Zavrni rukave“ je nadpartijska. Kao takva je predstavljena javnosti i najavljena nadležnima, takva će biti beležena video i foto-zapisima. Napomena za učesnike: poželjno je korišćenje obeležja udruženja, organizacija…, partijska (part-partire) nisu prihvatljiva.

ZAVRNI RUKAVE U KRAGUJEVCU, 2021-2023

Akcija „Zavrni rukave“ je do sada sprovedena na više lokacija u Kragujevcu. Prva je realizovana u aprilu 2021. godine kada je čišćena jedna od omiljenih lokacija Kragujevčana, ali i njihovih gostiju – jezero Bubanj.

Potom je čišćen i zeleni pojas na teritoriji Kragujevca koji je dugo važio za „pluća grada“ – Košutnjak, najpre u maju, a potom i u junu.

Sledeći put Kragujevčani su se organizovali za čišćenje Hipodroma, u septembru 2021. godine.

ZAŠTO METINO BRDO?

Prva akcija „Zavrni rukave“ ove godine u Kragujevcu prijavljena je na Metinom Brdu. Poslednjih nedelja bilo je u žiži javnosti zbog podmetnutih požara na divljoj deponiji kada je izgorela velika zelena površina.

Metino Brdo, međutim, ima mnogo slavnije trenutke – iz prošlosti.

Na ovom kragujevačkom vidikovcu, koji sa samog vrha (252mnv) posetiocima predočava panoramu čitavog grada, nalaze se dva bitna spomenika. Prvi je spomen-obeležje posvećeno Raki Ljutovcu, prvom čoveku na svetu koji je topom oborio neprijateljski avion – dogodilo se to u Prvom svetskom ratu. Drugi je „Talac“, posvećen poginulim rodoljubima u Drugom svetskom ratu.

Uz to, učesnici akcije „Zavrni rukave“ hodaće po istoj zemlji kojom je išao Josif Pančić kada je 1874. godine baš na Metinom Brdu otkrio Kragujevački slez (Althaea kragujevacensis). Bila je to lokalno endemična vrsta koja je u međuvremenu iščezla iz prirode. O Metinom Brdu govorila je naš stručni saradnik, prof. Snežana Branković, rukovodilac Botaničke bašte PMF-a, gostujući u emisiji „Mozaik“ TV Kragujevac. Detaljnije OVDE.

Akcija „Zavrni rukave“ realizovaće se na Svetski dan planete Zemlje kada je jedan od ciljeva da se poveća svest ljudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.

Cilj akcije u gradu je da ovaj kragujevački vidikovac najpre odbranimo od nehigijene, potom oplemenimo sadnicama (u planu je sa partnerima koji sprovode nacionalnu akciju takođe) i čuvamo kao čistu zelenu zonu Kragujevca.

ČUVENE AKCIJE ČIŠĆENjA U EVROPI

U Estoniji je 2008. sprovedena akcija „Let’s Do It“ kada je više od 50.000 volontera u jednom danu počistilo preko 10.000 tona nelegalnog otpada.

Po tom uzoru, u Sloveniji je 2012. organizovana akcija „Let’s Clean“ kojom je postavljen svetski rekord – 270.000 volontera (više od 13% populacije) uklonilo je 60.000 kubnih metara (12.000 tona) otpada sa 7.000 deponija.
Zahvalni smo unapred ukoliko možemo da imamo i vašu podršku najavom akcije.
U prilogu su plakati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.