Kragujevac

„Šumadijski internacionalni filmski festival“ od 15. do 18. decembra

50e10d9ff40fa57d3d1a07fa06625534_xlU Kragujevcu će, od 15. do 18. decembra, biti održan prvi „Šumadijski internacionalni filmski festival“ na čijem programu će biti 18 ostvarenja evropske i domaće kinematografije.

Program u Domu sindikata i Domu omladine biće podeljen u dve selekcije, dugometražni i kratkometražni filmovi, koji će biti u konkurenciji za nagradu publike.

Nakon svake projekcije biće organizovan razgovor sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa, kao i glasanje publike.

Publika će biti u prilici da pogleda dugometražne filmove iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nemačke i Srbije. Od domaćih ostvarenja na programu će biti „Vlažnost“ reditelja Nikole Ljuce, „Panama“ Pavla Vučkovića i „Inkarnacija“ Filipa Kovačevića u kome glavnu ulogu tumači kragujevački glumac Stojan Đorđević, a tu je i rediteljski prvenac Ivana Marinovića „Igla ispod praga“ snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.

Kratkometražni filmovi su na repertoaru poslednja dva dana festivala, 17. i 18. decembra u Domu omladine.

U okviru pratećeg programa festivala najavljen je i okrugli sto na temu „Zašto se baviti filmom u Srbiji“, namenjen prevashodno srednjoškolcima kojima će tom prilikom predstavnici filmskih akademija u Srbiji predstaviti svoje institucije i predočiti praktične savete i informacije o programima, zahtevima za upis i ostalom što bude interesovalo učesnike.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.