Kultura

Izložba Ljiljane Stojanović u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci: BISERI GRAFIČKE UMETNOSTI

-Ona je i veliki majstor u preciznom poznavanju zanatskih postupaka i njihovih ukrštanja

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba grafika Ljiljane Stojanović. Izloženi radovi, kao mala grafička forma, nastali su u periodu od 1977. do 2017. godine. Umetnicu je likovnoj  publici predstavila istoričar umetnosti Slavenka Čišić Urošević.

Likovni kritičar Vesna Todorović u autorskom tekstu „O Gradu i zvezdama“, kaže da je Grad Ljiljane Stojanović bezimen, a izgledom je sveden na amblematsku značku bilo kojeg grada na svetu.

-Njena likovna interpretacija evoluira u bajkoviti odraz istoričnosti stilova, koje prepoznajemo u oblicima prozora i vrata, a ponajviše krovova – ističe Vesna Todorović. – Oni postaju markacione linije ove svojevrsne arhitektonske kompilacije sa jakim prizvukom orijentalnog i sakralnog. Ljiljana je izvela mnoge generacije prikaza Grada, jednako ubedljive kako u velikom, tako i u malom formatu. Kao osvedočeni majstor malog formata, ona u opseg 3 X 3 cm. smešta misao sa kojom se vuče rep beskonačnosti. Osim toga, ona je i veliki majstor u preciznom poznavanju zanatskih postupaka i njihovih ukrštanja.

Čitav opus Ljiljane Stojanović stiče autobiografsku obojenost. Grad iskrsava kao lični simbol, kao likovni odraz strukture bića svog autora. Iskrsava kao prikriveni portret složenih stanja jednog kreativnog duha, simbol osmišljavanja vlastitih snova i skrovitih zakutaka unutrašnjeg života. Otuda njen Grad i nije baš sasvim bezimen.

Ljiljana Stojanović je rođena u Ljubljani, a diplomirala je i postdiplomske studije završila na odseku grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član  je ULUS-a i ULUPUDS-a u zvanju istaknutog umetnika. Priredila je 42 samostalne izložbe grafika, crteža i akvarela. Izlagala je na preko 500 kolektivnih izložbi i na mnogobrojnim bijenalima i trijenalima grafike u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Kabineta grafike JAZU, nagrade za grafiku na izložbi „Beograd inspiracija slikara“, nagrade za grafiku na XX likovnim susretima u Subotici i dr.

Njeni radovi nalaze se u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Galeriji savremene umetnosti u Nišu, Narodnom muzeju u Kraljevu, Kabinetu grafike JAZU u Zagrebu, Narodnom muzeju u Požarevcu, kao i u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

D. J.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.