Kultura

Mramorčanin napisao monografiju Osnovne škole „Kneginja Milica“ u Donjem Ribniku: ENCIKLOPEDIJA LIČNOSTI

Scan-160222-0003-Milija Stevanović je napisao i obimnu hroniku „Mramorac u Donjoj Jasenici“

 

Mramorčanin Milija Stevanović, prosvetni radnik u penziji, napisao je monografiju Osnovne škole „Kneginja Milica“ u Donjem Ribniku. Živi i stvara u Starom Trsteniku, ali  istražuje i skuplja građu o svom rodnom selu. O Mramorcu je sačinio i objavio obimnu hroniku. Naslovio ju je „Mramorac u Donjoj Jasenici“, a privodi kraju rukopis „Tragovi i kućišta mojih predaka“.

Pre prelaska u Osnovnu školu „Kneginja Milica“ u Donjem Ribniku, jedno vreme je predavao matematiku i fiziku u OŠ „Nikola Tesla“ u Goloboku. Pre toga je radio u „Goši“, gde je zaradio dovoljno para da može upisati studije u Kragujevcu. Baveći se prosvetnim radom, uporedo je sakupljao podatke da bi, povodom  pola veka postojanja Osnovne škole u Donjem Ribniku i 178 godina od otvaranja škole u Gornjem Ribniku, na preko 400 strana napisao monografiju obrazovne ustanove čiji je bio nastavnik i direktor.

Ovu knjigu koju je u ediciji „Hronike sela“ – posebna izdanja, objavila KPZ Srbije, čine zanimljivi tekstovi  o razvoju školstva u pomenutom trsteničkom selu, 25 tabela u kojima se mogu pratiti i upoređivati podaci, 15 fotografija objekata, 95 grupnih i 62 pojedinačne fotografije, koje ilustruju monografiju i čine je zanimljivom.

Scan-160222-0001-Specifičnost i kvalitet ove knjige je u tome što se njen autor odlučio da u punoj meri pokaže njene učenike, nosioce Vukove diplome, i 285 lica raznih zanimanja – veli Momčilo R. Todosijević, član Uređivačkog odbora edicije „Hronike sela“.- Tako saznajemo da je iz škole „Kneginja Milica“ izašlo mnogo darovitih i vrednih đaka, od kojih su 24 postali naučni radnici, 10 uspešni privrednici, devet su se dokazivali u političkom delovanju, pet je steklo najviša vojna zvanja itd. Zato je ova monografija svojevrsna enciklopedija ličnosti.

Mr Milisav Arsić, učestvujući svojevremeno u promociji ove monografije, posebno se osvrnuo na ličnost i delo njenog pisca kada je, pored ostalog, kazao i ovo:

-Miliju Stevanovića znam kao dobrog prosvetnog radnika, koji je uporno i znalački gradio svoj životni put, pre svega, svojom stručnošću, samoinicijativnošću i tolerantnim odnosom prema kolegama zbog čega je jako uvažavan i poštovan. On je to postigao dok je bio direktor i nastavnik. Sadržaj ove monografije nadahnjivaće buduće generacije, a mi ćemo se ponositi onim što su ove generacije uradile.

Stevanović je bio član Redakcije lista „Dubrava“. Srcem i dušom je vezan za rodni Mramorac, a sećanjem za bliže i dalje pretke. Više od tri decenije, nastavljajući porodičnu tradiciju, bavio se pčelarstvom. Za rad u pčelarskoj organizaciji Trstenika, kada je nesebično širio ljubav prema pčelarstvu kod mladih, dobio je priznanje „Zaslužni pčelar“.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.