Kultura

Nova knjiga poezije Dejana Crnomarkovića

„Bog je želeo da budem ptica“ – naziv je nove knjige poezije Dejana Crnomarkovića, koju je izdala Narodna biblioteka „Milutin Srećković,“ najstarija ustanova kulture u Smederevskoj Palanci.

Ovaj autor, koji sada živi u Bangkoku, ušao književni svet Srbije i šire sa četiri ranije knjige pesama od kojih je jedna („O izgubljenim danima“) 2015. objavljena u Grčkoj.

Crnomarković je pesmama zastupljen u antologiji „Bruj Šumadije 1804-2004.“ i u više zbornika među kojima je i onaj koji je proletos objavio Savez književnika u otadžbini i rasejanju, čiji je član.

Crnomarković je i jedan od osnivača alternativne grupe „5 um“ i autor je projekta „Bunar poezije“.

Njegove knjige, štampane na srpskom i grčkom jeziku nalaze se u Biblioteci Kanadske internacionalne škole u Hefeju i fondu Nacionalne biblioteke kineske Provincije Anhui. Svojom poezijom skrenuo je pažnju kineske književne javnosti, a jedan tamošnji portal objavio je intervju s njim iz koga preuzimamo sledeće rečenice:

„Poezija je moj lični okršaj sa životom. Neki prostor u kome smo „jedan na jedan“. Duboko proživljavam taj sukob, i svaka napisana reč me približava krajnjem ishodu. Nema tu pobednika i poraženog, a ostaje reč, ostaje pesma o njima… Ne bih menjao taj fantastičan osećaj“.

Dejan Crnomarković je dobitnik književnih i novinarskih nagrada, a izdavač je i urednik magazina „Nezavisne varoške novine“ i portala „Šumadijske vesti“.

Član je Internacionalne federacije žurnalista, Udruženja novinara Srbije, a od prošle godine i Saveza književnika u otadžbini i rasejanju.

Dragoljub Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.