Na tragu (piše: Dejan Crnomarković)

„Duhovi“ ružne prošlosti u OB „Stefan Visoki“

Na tragu_4U palanačkoj Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ sve je – po starom. Oživeli su „duhovi“, nedavne, ružne prošlosti.

Tako bar komentarišu zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi ostavku direktora dr Željka Smiljanića, koji je uspeo da posle pogubnog učinka dr Gorana Bogdanovića smiri strasti i uspostavi prilično dobre odnose u kolektivu – i postavljenje dr Nikole Ristića.

Ostavka dr Željka Smiljanića, dovodi se u direktnu vezu sa nedavnom posetom ministra zdravlja, dr Zlatibora Lončara, koja je bila upriličena radi svečanog čina otvaranja Jedinice za palijativno zbrinjavanje, što je smatrano uspešnim poslovnim potezom menadžmenta Bolnice.

Međutim…

U javnosti se pojavila informacija da je dr Smiljaniću, od strane državnog sekretara koji je bio u pratnji ministra, saopšteno da bi trebalo malo „preusmeriti“ finansije…, na šta je on odgovorio da ne može to da radi.

Navodno, državni sekretar mu je sugerisao da u tom slučaju podnese ostavku, a oni će postaviti nekoga ko će moći da izvršava takve naloge.

Iz drugog izvora, opet, stiže vest da dr Smiljanića, već ovih dana, čeka direktorsko mesto u Domu zdravlja jednog obližnjeg grada.

Videćemo…

Elem, neosporna je činjenica da je posle nasilne i političke smene jednog od uspešnijih direktora OB „Stefan Visoki“, dr Periše Jovanovića, i „preuzimanja“ ove ustanove od strane kadrova Srpske napredne stranke, odnosno postavljenja dr Gorana Bogdanovića, Bolnica za većinu zaposlenih i pacijenata postaje „predsoblje pakla“.

Tokom svog mandata Bogdanović je zavadio zaposlene, preseljavao odeljenja i poklanjao imovinu, a posle smene usledila je i najava njegovog naslednika da će biti i krivično gonjen zbog određenih „aktivnosti“.

Nije isključeno da su i takve najave razlog za ovakav razvoj situacije i, kako kažu zaposleni, reinkarnaciju „duha“ njegove vladavine.

Zaista, istražujući Bogdanovićevu „zaostavštinu“ uverili smo se da je aktuelni vršilac dužnosti direktora, dr Nikola Ristić, u svakom pogledu reprezent te poslovne politike.

Nepodeljena su mišljenja njegovih kolega, a i šire javnosti, da se radi o odličnom pedijatru ali i jako lošem kadrovskom rešenju za mesto na koje je postavljen.

Kažu, da se postavlja i pitanje njegovog kredibiliteta zbog mogućeg sukoba interesa u vezi sa tenderima za nabavku lekova za bolničku Apoteku.

To ukazuje na tačnost teze kojom smo počeli ovaj tekst da je u palanačkoj Bolnici „sve po starom“, a to onda znači početak novih podela i obračuna u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kao da nekome ne odgovara stabilnost ili je u pitanju nešto drugo???

Ako „riba miriše od glave“, onda je problem opet „u dvorištu“ palanačkog ogranka Srpske napredne stranke, koja rukovodi i kadruje u OB „Stefan Visoki“, i koja je, za relativno kratko vreme, postavila i trećeg direktora.

Kao da ova situacija govori da su pobednici u nedavnim unutarstranačkim razmimoilaženjima, koji su uspeli da se reše pogubnog uticaja i delovanja smenjenih funkcionera Nektarijevića i Bogdanovića i njihovih zaslepljenih sledbenika, izgubili bitku, i da se i tu stvari vraćaju na staro.

Ukoliko je to tačno, a izgleda tako – to me ekspresno asocira na „zaklane“ automobilske gume, botovsko vređanje živih i mrtvih, „otvorena pisma“ i „stranačka saopštenja“, pretnje i stvaranje atmosfere „što gore – to bolje“, što smo svakodnevno proživljavali u vreme monstruozne politike pomenute dvojice, koji su mržnju i zlo prema neistomišljenicima promovisali u legitimne političke „alatke“.

U državi koja je na samrti više me ništa ne iznenađuje.

Ovde je SVE postalo – moguće.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.