Paraćin

Hor „Dar”: MJUZIKL ZA ROĐENDAN

-Dečji hor „Dar” iz Paraćina postoji ravno pet godina i to ponajviše zahvaljući entuzijazmu Maje Nešić. Okuplja dečake i devojčice uzrasta od 6 do 19 godina, a nastao je manje više igrom slučaja

 

Publika u Srbiji nije često u prilici da gleda mjuzikle, još ređe ako se na sceni umesto profesionalnih glumaca nalaze deca. Publika u Paraćinu i Ćupriji imala je tu sreću zahvaljujući Dečjem horu „Dar”. Uskoro će dečaci i devojčice, koji vredno vežbaju pod dirigentskom palicom Maje Nešić, svoje umeće pokazati i na scenama širom Srbije, jer mjuzikl „Zvonilo je” već ima zakazana gostovanja i u drugim gradovima.

Priču o đačkim brigama i radostima osmislila je, komponovala i režirala upravo dirigentica ovog hora Maja Nešić uz pomoć nekoliko prijatelja.

– Ideja je na neki način potekla od dece. Naši raniji nastupi bili su „začinjeni” dramskim elementima jer nikome više nije zanimljivo da gleda i sluša decu kako stoje i pevaju. Zato sam i odlučila da probamo sa mjuziklom, kaže Maja Nešić, napominjući da su mjuziklom zapravo proslavili rođendan hora.

Dečji hor „Dar” iz Paraćina, naime, postoji ravno pet godina i to ponajviše zahvaljujući entuzijazmu Maje Nešić.  Okuplja dečake i devojčice uzrasta od 6 do 19 godina, a nastao je manje više igrom slučaja.

– Pošto radim kao vaspitač, a imam i muzičko obrazovanje, pre pet godina pozvana sam iz opštine da pripremim grupu dece za učešće na festivalu koji po gradovima organizuju Minja Subota i Joca Adamov. Odziv dece me iznenadio, pa sam pomislila da formiranje dečjeg hora možda ne bi bila loša ideja, počinje priču naša sagovornica.

Preduzimljiva vaspitačica bacila se na posao. U startu joj je bila namera da hor radi ozbiljno i profesionalno, iako će njegovi članovi biti deca. Pronašla je mesto za vežbanje, osmislila repertoar…

– Bilo mi je važno da deca nastupaju, ali ne po svaku cenu i bilo gde. Bitno mi je da deca dobiju dobro muzičko obrazovanje, budu pripremljenu za scenu i za takmičenja i festivale horova. Nekima je to u početku delovalo kao ambiciozna ideja, ali u Paraćinu ima puno nadarene i posvećene dece.

Naravno ponajviše od svega trudim se da se deca dobro zabave, jer pevanje je zabavno. Uvek mogu da iznesu i svoje predloge i ideje. Tako smo, na primer, dobili i ritam sekciju. Nekima od pevača bilo je zanimljivo i da sviraju, pa smo se i u tome oprobali, priča Maja.

Za pet godina uspeli su da obiđu i osvoje nagrade na svim takmičenjima u zemlji. Nastupali su i u regionu. Njihovi nastupi uvek su visoko vrednovani, i gotovo da nema festivala sa koga se nisu vratili sa jednom od prve tri nagrade. Dirigentica Maja posebno je ponosna na drugu nagradu na Festivalu horova održanom letos na Ohridu.

– Zaista je za nas veliki uspeh činjenica da smo uspeli da osvojimo drugo mesto na festivalu horova na kome se u istoj konkurenciji takmiče i deca i odrasli, ponosno ističe.

Hor „Dar”  u Paraćinu ima 40 članova koji čine „prvu postavu” spremnu za nastupe i takmičenja u svakom momentu. Hor, međutim, okuplja mnogo više dece, ali oni pevaju „rekreativno“.

– „Rekreativci” su uglavnom tinejdžeri, koji su u takvom uzrastu da nisu baš redovno na probama, kroz smeh komentariše naša sagovornica.

Dobar glas o horu brzo se pročuo po okolini. Način na koji Maja radi sa decom nije mogao ostati nezapažen, kao i brojne nagrade koje su osvojili, pa tako od prošle godine zahvaljujući ovoj vrednoj ženi i Ćuprija ima svoj hor. Dečaci i devojčice iz Ćuprije zajedno sa dirigenticom vredno vežbaju svake nedelje u Ustanovi kulture Ćuprija.

 

M. OBRENOVIĆ, FOTO: KC ĆUPRIJA

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.