PolitikaSmederevska Palanka

Intervju – Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa u Opštini Smederevska Palanka: MOŽEMO I MORAMO DA POGLEDAMO SVAKOG SUGRAĐANINA U OČI

Na osnovu predloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Zakona o lokalnoj samoupravi, a iz razloga što sednica Skupštine opštine nije održana duže od tri meseca, Vlada Republike Srbije donela je odluku o uvođenju Privremenih mera u Opštini Smederevska Palanka.

U periodu koji sledi, a do vanrednih lokalnih izbora, Opštinu će voditi predsednik Privremenog organa Nikola Vučen (SNS), u čemu će mu pomagati članovi ovog tela Ivan Gajić (SNS), Mioljub Radovanović – Baćko (SNS), dr Nikola Grujić (DS) i Petar Jelić (SPS).

Naš logični sagovornik o proteklim i aktuelnim dešavanjima, ali i periodu koji sledi je Nikola Vučen, prvi čovek prelazne vlasti, čini se, jedan od retkih aktera na lokalnoj političkoj sceni koji je prepoznatljiv po kulturi dijaloga i političkoj korektnosti.

Da li će mu to pomoći – i u danima kada treba ekspresno stvarati i sabirati, jer skoro da se i nema više šta oduzimati u opštini prepunoj nezapočetih ili nedovršenih poslova, a uz to i potpuno realno izmeriti i javnosti prezentovati zaostavština aktuelne opozicije, ali i predstavnika dojučerašnje vlasti u kojoj je i sam bio jedan od aktera – pokazaće vreme koje je pred nama.

Prilika je iznuđena, jer Privremene mere jesu rezultat viđene političke nestabilnosti, ali mogu biti i šansa da se afirmiše liderstvo, plasira ideja, pokaže umeće i sposobnost realizacije.

Sve ono što je preko potrebno građanima Smederevske Palanke.

 

Šumadijske vesti: Sve je izgledalo optimističnije kada ste, u decembru prošle godine, zajedno sa partijskim istomišljenicima, pre svega mlađim i obrazovanijim članovima SNS-a i koalicionim partnerima, smenili dotadašnje rukovodstvo Opštine, ali niste izdržali ni godinu dana. Šta su osnovni razlozi koji su doveli do nemogućnosti funkcionisanja Skupštine opštine?

Nikola Vučen: Ja bih odmah na početku želeo da vas ispravim u jednom delu, nije bilo nikakve smene rukovodstva, već je u određenom segmentu funkcionisanja lokalne samouprave došlo do pojedinih kadrovskih promena unutar opštine, iz redova vladajuće stranke. Da se razumemo, svi mi koji smo izabrani od strane naroda, kao i postavljena lica od strane izvršne vlasti su promenjiva kategorija. Od 27. maja 2016. godine većina je doprinela poboljšanju fukcionisanja grada, a samim tim i poboljšanju kvaliteta života građana Smederevske Palanke. Znate, nešto što se godinama unazad planski uništavalo, ne može se preko noći popraviti.

Šumadijske vesti: Koja su ovlašćenja i mogućnosti Privremenog organa?

Nikola Vučen: Privremeni organ obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine opštine Smederevska Palanka i izvršnih organa opštine utvrđene zakonom i Statutom opštine, do konstituisanja Skupštine i izbora izvršnih organa opštine nakon održanih izbora, u skladu sa zakonom. Mislim da je svakako dobro to što se trenutno nalazimo u Privremenom organu i posmatram to kao jedini način da naša opština nastavi putem oporavka i izađe iz krize u koju su je doveli predstavnici Demokratske stranke svojim neodgovornim rukovođenjem.

Šumadijske vesti: Možete li, u periodu koji je pred Vama, da učinite nešto konkretno u cilju kvalitetnijeg života građana u Opštini Smederevska Palanka?

Nikola Vučen: Kao predsednik Privremenog organa učiniću sve kako bih napravio što bolju i čvršću vezu između naše opštine, Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava. To će u dogledno vreme sigurno obezbediti rezultat koji će biti vidljiv i građanima, a slobodno mogu reći da to i sam očekujem. Nadam se da ću već u toku sledeće nedelje imati niz sastanaka u Vladi Republike Srbije i započeti razgovore o konkretnim stvarima koje moramo da uradimo za naš grad.

Šumadijske vesti: Vaš rad poklopiće se i sa kampanjom za predstojeće vanredne lokalne izbore. Kada ih očekujete i koliko će kampanja da utiče na rad Privremenog organa?

Nikola Vučen: Kampanja je samo niz planiranih aktivnosti koje služe za ostvarivanje određenog cilja, a mi na tome radimo još od prvog dana kada smo stupili na funkcije 2016. godine. Kada će izbori  biti održani je tehnička stvar. Jedno je sigurno – izbora će biti. Ono na čemu smo bazirali prethodnu kampanju moramo da ispunimo i od toga niko ne sme da beži. Mi možemo i moramo da pogledamo svakog sugrađanina u oči, da mu približimo situaciju u kojoj se nalazi naša opština, ali i da iznesemo jasan plan kojim ćemo prevazići zatečenu situaciji i grad staviti na čvrste noge. Boriću se da do kraja ove, kao i naredne godine, obezbedimo više sredstava koja će biti uložena u našu infrastrukturu, rekonstrukciju objekata i ono što je primarno, a to je je izgradnja industrijske zone koja je prvi korak ka dovođenju domaćih i stranih investitora.

Šumadijske vesti: Možemo li da očekujemo normalnije izbore, bez stvaranja klime „ratnog stanja“. Kakve su Vaše prognoze?

Nikola Vučen: Kao i do sada Srpska napredna stranka na izbore uvek izlazi u mirnoj, fer i korektnoj atmosferi. Da li će biti stvaranja lažnih tenzija zavisi od onih kojima je to svakodnevna praksa, pa i kada se održavaju izbori. Ne očekujem veća iznenađenja i posle izbora nastavljamo sa radom punom parom.

 

Dejan Crnomarković

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.