Projekat "Sto godina Palanačke gimnazije 1920-2020." sufinasiran je iz budžeta Opštine Smederevska Palanka 2020. godine

Uniforme u kutiju! (11)

Kao učenik sam proveo u Gimnaziji od 1980. – 1984. godine, kao profesor od 1995. a jedno vreme od 1999. do 2000. bio sam direktor.

Kada sam bio učenik, profesorski kadar je bio zadovoljavajući. Na mene, najveći utisak ostavila je profesor istorije, gospođa Aleksandrić.

Ocenjivanje je bilo slično današnjem; i druženje je bilo slično današnjem.

Učio sam iz klasičnih knjiga, a dodatna literatura se svodila na razne zbirke i novine na koje smo bili pretplaćeni, kao npr. (Zemlja i ljudi, Globus, Politikin zabavnik).

Ekskurzije su se odvijale na teritoriji tadašnje SFRJ.

U to vreme su se nosile uniforme. Ujutro, na ulazu u školu uvek je stajao pokojni profesor Paja i proveravao ko ima, a ko nema uniformu. Bio sam u prvom razredu kada su se učenici dogovorili da skinu uniforme i stave ih u jednu veliku kutiju. Na vratima, profesor Paja čeka da uđu učenici, a jedan donosi kutiju i predaje Paji. Paja je otvara i ima šta da vidi. Uzima kutiju, odnosi je direktoru Baji, koji uzvikuje svoju čuvenu rečenicu Božju vam kuvaricu. Od toga dana ukidaju se uniforme.

Čini mi se da smo srećnije rasli i da nam je detinjstvo bilo lepše nego ovim učenicima sada, više smo poštovali profesore.

Kao učenik Gimnazije učestvovao sam na mnogim takmičenjima i na taj način podizao ugled škole koju sam predstavljao.

Kao šahista sam četiri godine bio u postavi ŠK „Goša“, člana Prve savezne lige. Godine 1981. i 1982. osvojio sam prvo mesto na turnirima za juniore Podunavsko-Braničevskog regiona.

godine sa fudbalskom ekipom Gimnazije osvojio sam četvrto mesto na Olimpijadi škola Srbije.
Šahovska sekcija škole u vreme mog direktorovanja, učestvovala je na Republičkom festivalu šaha i ostvarila zapažene rezultate. Ekipa u sastavu: Igor Vulićević, Vlastimir Stojanović, Nenad Ilić, Nenad Bubanj i Dragana Rajković osvojila je 1999. godine treće mesto u Srbiji a 2000. godine delili su prvo i drugo mesto. 1999. godine Igor Vulićević je u pojedinačnoj konkurenciji osvojio treće mesto, a 2000. Dragana Rajković bila je prva u Srbiji.

Kao profesor, trudim se da ne razmišljam o prošlim vremenima i da imitiram svoje profesore, jer to vreme ne može da se vrati. Prilagođavam se novim vremenima. Procenjujem za sebe da obavljam posao za ocenu vrlo dobar (4-).

Kao direktor pokušavao sam da prilagodim školu ovakvom vremenu. Da škola bude što bliža đacima i da oni pokušaju da je prihvate kao svoju kuću. To je sada teško, ali kroz koju godinu, mislim da se može ostvariti.

Dragan Joković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.