Пројекат "Тврђаве у Србији" суфинансиран је из буџета Града Смедерева 2021. године

Лазарев град (7)

Крушевац је некада давно, у средњовековној Србији, био јако битан административни и трговински центар, само срце државе у коме су се одржавала сва битна дешавања. Чувени кнез Лазар управо је овај град изабрао за престоницу своје државе и управо из тог доба потиче ово прелепо, древно утврђење. Остаци овог средњовековног града налазе се у центру Крушевца.
Верује се да је ово утврђење подигао сам кнез Лазар негде око давне 1381.године. У то време, када се велика већина грађевина и тврђава градила на далеким и неприступачним местима, изградња куле у Крушевцу била је нешто посебно и другачије. Наравно, након великог боја на Косову, Турци су преузели контролу над градом, све док га Срби нису храбро повратили. Још један важан догађај за историју Крушевца одиграо се 1437. године, када се у њему састао деспот Стефан са султаном Мехмедом.

Данас, оно што привлачи највећи број туриста јесте веома добро очувана дворска црква Светог Стефана, познатија као Лазарица. Временом, црква Лазарица је постала атракција која чува дугу српску традицију и сећање на средњовековну Србију. Око ње се налазе остаци и рушевине некадашње, српске престонице.

Друга атракција која посебно привлачи пажњу свих посетилаца јесте дугачак ходник унутар зидина куле које води на градске бедеме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.