Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Novopazarska tvrđava (9)

Ovo srednjovekovno, tursko utvrđenje je podigao čuveni turski vojskovođa Isa-beg-Isahović kada je osvojio grad Novi Pazar. Upravo zbog toga, tvrđava ima izgled karakteristične osmanlijske tvrđave sa orijentalnim ukrasima i arhitekturom. Najpoznatiji simbol ove tvrđave je velika Kula, poznata u narodu pod imenom Stara izvidnica ili Kula motrilja. Uticaj turske vlasti i osmanlijske ornamentike i arhitekture se posebno oseća u ovim krajevima.
Nažalost, ne postoji mnogo sačuvanih podataka o ovoj turskoj građevini, čak je i određivanje vremena izgradnje nepouzdano i kompleksno. Postojanje tvrđave ne spominju ni putopisi iz 16. i 17. Veka.

Mnogi istoričari veruju da je tvrđava najverovatnije podignuta nakon Bečkog rata. Tek tokom 19. veka ovoj tvrđavi dat je značaj koji zaslužuje. U njoj je kasnije podignuta i kasarna u kojoj je mogao da se komotno smesti ceo bataljon pešadije.
Sem duge šetnje i razgledanja kule i ostataka nekadašnjeg, vojnog utvrđenja, malo šta se u ovom kraju može nazvati zaista pravom atrakcijom. Ipak, ova kula i njene zidine jesu mesto od velikog kulturno-istorijskog značaja za našu zemlju i svakako jesu mesto koje bi trebalo otići i razgledati. Priroda koja je okružuje je lepa, puna zelenila i još uvek netaknuta.

Jedna od prednosti je što se ova tvrđava nalazi u blizini Đurđevih Stupova.
Novopazarska tvrđava smeštena je na uzvišenju koje je omeđeno rekom Raškom i sa istoka Starom čaršijom. Nalazi se u centru grada, unutar gradskog parka, tako da put do nje zaista nije teško pronaći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.