Пројекат "Тврђаве у Србији" суфинансиран је из буџета Града Смедерева 2021. године

Смедеревска тврђава (13)

Смедеревска тврђава је једна од највећих средњовековних равничарских тврђава у Европи и последње велико дело српске архитектуре из овог периода.

Историја на овим месту још увек живи – гробница племкиње са средњовековним накитом ископана је 2012. године. Због овога, као и због чињенице да радови још увек трају, ово је место које сви заљубљеници у археологију и историју морају да посете.

Смедеревска тврђава састоји се из Великог и Малог града. Мали град су заправо остатци некадашњег дворца у коме је живела деспотова породица и племство. Велики град подигнут је нешто касније и у њега се склањало становништво приликом турских освајања.

О зидању ове тврђаве постоје многе легенде и предања која и данас можете чути од мештана и локалних водича. Једна од њих каже да је деспот Ђурађ Бранковић уснио сан у коме му је речено да се нови град мора налазити на реци и да је после тога наредио подизање тврђаве на ушћу реке Језаве у Дунав.

Током изградње града камен је доношен из Виминацијума, са Космаја и из тврђаве Рам на Дунаву.

Због велике брзине којом је смедеревска тврђава грађена, многи градитељи су умрли од изнемоглости радећи на грађевини. За главног кривца, народ је прогласио деспотицу Јерину – жену деспота Ђурђа којој је и до данас остало име “проклета”.

Тако је вероватно и настала легенда о благу које је она, пре него што су освајачи продрли у утврђење, закопала негде на територији тврђаве, да га никада не нађу.

Ископавања у тврђави и даље трају, па ако посетите ово место заиста ћете имати утисак да се историја дешава буквално пред вама.

Радовима на откопавању темеља још увек веома мистериозне црквице у оквиру тврђаве за коју се са сигурношћу не зна када је први пут подигнута, пронађен је гроб за сада непознате племкиње и накит непроценљиве вредности у њему. Вазе, предмете од керамике и средњовековно оружје, више се ни не броји, а све ово се може погледати у оближњем смедеревском Музеју.

Чак иако нисте љубитељи историје, смедеревска тврђава има шта да вам понуди. Овде се преко лета одржавају многобројне манифестације и журке које мистичност и древна отменост тврђаве претварају у незаборавне догађаје. Преко лета, најпознатија је позоришна манифестација “Тврђава театар”. За оне који Србију посећују у септембру, ту је “Смедеревска јесен” – најстарији празник грожђа и вина у држави, када тврђава поново оживи и поврати стари сјај.

Због сталне претње од Турака, Мали град је подигнут за само две године и био је готов 1430. године. Црвеном опеком на кули “Крстачи” и данас стоје утиснуте речи: “Христу Богу благоверни деспот Ђурађ, господин Србљем и поморју зетском. Наредбом његовом сазида се овај град у години 6938 (1430)”.

Смедеревска тврђава има троугаони облик и 25 високих кула по којима је и данас препознатљива. Она је дуго одолевала освајачима. Када је 1459. године коначно пала под турску власт, био је то и крај средњовековне српске државе.

Смедеревска тврђава је била изузетно очувана све до средине 20. века. Тада се, током Другог светског рата, ту десила велика експлозија муниције која је оштетила тврђаву и уништила огроман део Смедерева. 1946. године тврђава је стављена под заштиту државе, а њена конзервација и даље траје.
Смедерево и смедеревска тврђава налазе се на обали Дунава у крајњем североисточном делу Шумадије на свега 46 километара од српске престонице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.