PROJEKAT „ZADUŽBINE SRPSKIH VLADARA - NEMANjIĆI“ JE SUFINANSIRAN IZ BUDžETA OPŠTINE SMEDEREVSKA PALANKA 2022. GODINE

Manastir Ravanica (7)

Manastir Ravanica predstavlja zadužbinu kneza Lazara, potiče iz 14. veka i smeštena je u podnožju Kučajskih planina.

Knez je svoju zadužbinsku crkvu posvetio je prazniku Vaznesenja Gospodnjeg i ogradio je čvrstim odbrambenim bedemima sa sedam kula, a srednjevekovno zdanje oslikano je svega nekoliko godina pred Kosovski boj.

Nakon čuvene Kosovske bitke 1389. godine i Lazareve pogibije, njegove mošti su iz prištinske crkve Vaznesenja prenesene u njegovu zadužbinu Ravanicu, što je od ovog manastira učinilo mesto hodočašća sprskog naroda.
Osim toga, Ravanica je postala kulturni centar u kome se negovala pisana reč kao i usmeno narodno stvaralaštvo pa je tako najveći broj narodnih pesama posvećenih Kosovu i kosovskim junacima nastao baš na ovom mestu.

Tokom vekova Ravanica je često bila mesto sukoba sa turskim osvajačima što se i vidi po onome što je ostalo od srednjevegovnog pravoslavnog hrama. Manastirski živopis danas je u teškom stanju pa su čitavi delovi zidova goli.

Preostale kompozicije su u priličnoj meri izbledele ali je i dan danas prepoznatljiva ideja koju je sledio freskopisac u oslikavanja Lazareve zadužbine.

Danas taj hram više ne štite zidovi i kule – oni su u ruševinama i mogu se prepoznati samo njihovi ostaci, ali je manastirska crkva u dobrom stanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.