PROJEKAT „ZADUŽBINE SRPSKIH VLADARA - NEMANjIĆI“ JE SUFINANSIRAN IZ BUDžETA OPŠTINE SMEDEREVSKA PALANKA 2022. GODINE

Manastir Visoki Dečani (9)

Manastir Visoki Dečani izuetno je vredna građevina, hram iz 14. veka. Zadužbina je Stefana III Dečanskog i pod zaštitom je UNESKO-a zbog svih umetničkih i kulturnih vrednosti koje čuva vekovima.

Epitet „visoki” Dečani su dobili zbog toga što manastirska crkva predstavlja najveću i najvišu očuvanu građevinu srednjevekovne Srbije ali i zbog skupocenih materijala najvišeg kvaliteta od kojih je sazidana.

Neznani putopisac iz XV veka ovako je opisao Stefanovu zadužbinu: „Svaku misao prevazilazi lepotom, mramorjem i različitim likovima, za šta nije dovoljna godina da se ispriča, a izgled crkve vid i oči koje gledaju umara, od silne svetlosti mramora kao neka zvezda Danica koja iznutra sja”.
Arhitektonski koncept manastira Visoki Dečani i dan danas stoji nenarušen bilo kakvim naknadnim dogradnjama što predstavlja jedinstven primer crkvenog graditeljstva iz treće decenije 14. veka.

UNESKO je manastir Visoki Dečani 2004. godine uvrstio na listu Svetske kulturne baštine, uz obrazloženje da su „njegove freske jedan od najvrednijih primera renesanse Paleologa u vizantijskom slikarstvu i dragocen zapis o životu u 14. veku”.

Manastir Dečani ima izuzetno bogatu riznicu: u njemu se čuvaju zadužbinske povelje Stefana Dečanskog i Cara Dušana, mnoštvo starih predmeta od neprocenjive vrednosti kao i 150 starih rukopisnih knjiga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.