Projekat "Znanjem protiv bolesti zavisnosti" - sufinansiran iz budžeta Opštine Smederevska Palanka

„Znanjem protiv bolesti zavisnosti“: DECA UZRASTA 10 DO 12 GODINA (11)

Projekat „ZNANjEM PROTIV BOLESTI ZAVISNOSTI“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Smederevska Palanka.

(NAPOMENA: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

 

Deca u ovom uzrastu vole da uče činjenice i mogu da razumeju kako stvari funkcionišu. Studije pokazuju da su posledice uzimanja droge proporcionalne uzrastu u kojem je dete prvi put uzelo drogu. Nije neuobičajno da detetu u trećem razredu neko ponudi da uzme drogu ili alkoholno piće.

U ovom uzrstu dete treba da prihvati nove informacije koje se odnose na:

–             način razlikovanja droga, alkohola, duvana u njihovim raznim formama;

–             kratkoročne i dugoročne posledice korišćenja droga;

–             efekte droga na razne delove tela i razloge zbog kojih su droge posebno opasne po telo koje raste;

–             konsekvence alkohola i drugih droga koje se upotrebljavaju u porodici i društvu, kao i po one osobe koje ih koriste.

 

Preporučene aktivnosti

 

Izdvojte posebno vreme kada ste slobodni da razgovarate sa svojim detetom, npr. za vreme šetnje, odlaska u poslastičarnicu ili posle pozorišta. Ovo će vam pomoći da nastavite da izgrađujete odnos koji će suprimovati (odbiti) neke od neizbežnih pritisaka vršnjaka kada se to dogodi.

–             Podstičite dete da učestvuje u aktivnostima kao što su sport, rekreacija, društvene aktivnosti mladih. Takve aktivnosti omogućavaju detetu da stekne nove prijatelje, izgrađuje zdrave stavove o drogama i prilagođava svoje ponašanje u skladu sa njima.

–            Učite svoje dete da se upotreba alkohola i cigareta često promoviše kao glamurozna ili kao „znak“ zrelosti, ali da to nije istina.

–             Nastavite da uvežbavate sa svojim detetom da kaže „ne“. Manifestujte načine kako se odbija ponućeni alkohol i druge droge; da ponovimo – igranje uloga je korisna tehnika za uvežbavanje.

–             Podstičite dete da se pridruži lokalnim organizacijama i udruženjima koji promovišu zdrave stilove života i bore se protiv droga.

–             Zamolite dete da lista dnevne novine i da zaokruži članke o alkoholu ili drugim drogama. Članci o ubistvima, saobraćajnim nesrećama izazvanim pod dejstvom alkohola ili hapšenja zbog droge takođe mogu biti predmet zajedničke analize.

–             Sprijateljite se sa roditeljima prijatelja vaše dece tako da možete da usklađujete svoje napore sa njihovim, odnosno da učvrstite njihov efekat. Udružite snage sa drugim roditeljima u nadgledavanju aktivnosti vaše dece, uskladite stavove o ograničavanju slobodnog vremena. Previše slobodnog vremena može stvoriti uslove i dovesti vaše dete u situaciju da počne da eksperimentiše sa alkoholom ili drogama.

 

Deca uzrasta 13 do 15 godina

 

Potreba deteta da bude prihvaćeno u grupi vršnjaka u ranim periodima adolescencije može biti osnova zloupotrebe, ukoliko je kriterijum prihvatanja spremnost da se koristi droga. Samopouzdanje, odgovornost u donošenju odluka i rešavanju problema koje je dete razvilo ranije mogu biti veoma korisne u odupiranju pritisku vršnjaka.

Deca u ovom uzrastu počinju da se suočavaju sa apstrakcijama i počinju da razmišljaju o budućnosti. Oni razumeju da njihovi postupci imaju konsekvence i znaju kako njihovo ponašanje uttiče na ostale. Snažna emocionalna podrška i dobar model zrelosti (dobar primer odraslog) su veoma bitni za identifikaciju. Pričajući trinaestogodišnjaku da će dobiti tumor pluća ili srčanu bolest za 30 – 40 godina nema nikakvog uticaja na promenu ponašanja. Poruke se moraju odnositi na „sad i ovde“ (loš zadah, mrlje na zubima, rano boranje lica koje je uzrokovano pušenjem…). U ovom uzrastu treba sprovesti pravila o neuzimanju alkohola i droga.

Proverite da li vaše dete jasno razume da su alkohol, cigarete i druge droge nedozvoljeni i da njihova upotreba predstavlja kršenje pravila.

U uzrastu do 15 godina vaše dete treba da zna :

–             Karakteristike određenih droga

–             Efekte droga na cirkulaciju, respiratorni, nervni i reproduktivni sistem

–             Etape u razvoju zavisnosti ( upotreba, zloupotreba, zavisnost), nepredvidljivost razvoja zavisnosti od osobe do osobe

–             Načine na koje droga utiče na koordinaciju aktivnosti, npr. vožnju auta ili učešće u sportu.

–             Ulogu porodične anamneze u riziku da adolescent postane zavisnik od alkohola i drugih droga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.