Пројекат "Знањем против дроге" суфинансиран из буџета Града Смедерева

„Знањем против дроге“: ЗАШТИТИТЕ СВОЈЕ ДЕТЕ ОД ДРОГЕ (5)

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

Поштовани родитељи, у овом и наредним текстовима даћемо вам конкретне савете и кораке како да са својом децом разговарате о наркоманији, како да развијате и подстичете њихово самопоуздање, као и како да их научите различитим вештинама одупирању притиску вршњака.

 

Преиспитајте како ваше понашање утиче на развој вредносног система код деце

 

Деца копирају понашање својих родитеља. Да ли ваше понашање одражава ваш став о употреби дувана, алкохола, марихуане, кокаина и других дрога? Колико су ваши ставови о овим дрогама амбивалентни? Да ли оправдавате пушење и пијење алкохола или чак злоупотребу марихуане? Запамтите, до почетка адолесценције ви имате далеко већи утицај на своје дете него било ко на свету! То што мислите, кажете, и што је најважније, то што радите има огроман утицај на њих.

Деца могу да разумеју и прихвате да постоје разлике између онога што одрасли раде легално у односу на оно што могу (тј. смеју) деца. Ако пијете, чувајте одређену дистанцу између деце и алкохола: не дозволите да вам деца буду „умешана“ у пиће док припремају коктел или вам доносе/купују пиво.

 

Откријте разлике између онога што говорите и онога што радите

 

Лицемерно је очекивати да ће деца чинити оно што им кажете, ако се и ви сами понашате супротно од тога. Чињеница је да ће деца чинити оно што ви радите, а не оно што им кажете. Обезбедите им позитиван модел. Ако пушите – престаните. Нађите помоћ ако вам је потребна. Ако пијете – пијте у умереним количинама, или још боље – немојте пити уопште. Ако с времена на време пушите марихуану или ушмркавате кокаин, имате мале шансе да одгајате дете ван домашаја дрога. Исто важи и за поједине прописане медикаменте. Ако узимате лекове да бисте савладали стрес, да бисте могли да спавате, да лечите главобољу и савладате хроничан бол, разговарајте са доктором и тражите да вам обезбеди лекове који немају психоактивно дејство (тј. лекове који не стварају зависност). Ако сте већ постали зависни од њих биће вам потребна помоћ да се решите зависности.

„Очистите“ вашу кућну апотеку. Баците лекове који се нису користили у дужем временском периоду. Пуна кутија медикамената даје поруку вашем детету да је мењање расположења употребом супстанци дозвољено. Још један разлог за „чишћење“ кућне апотеке је да уклоните извор супстанци које би могле бити злоупотребљене. Деца ће се, најчешће у вашем одсуству, „играти“ доктора.

 

Уверите се да ваше дете разуме вредносни систем породице

 

Родитељи често претпостављају да ће деца разумети и прихватити породични вредносни систем и поред тога што о њему нису никад отворено дискутовали. Разговарајте о породичним вредностима са вашом децом. Да ли она знају шта ви мислите о поштењу, интегритету, самопоуздању, одговорности?

 

Испитајте карактеристике породичних односа

 

Да ли ваша породица живи здраво? Карактеристике здравих породичних односа укључују комуникацију и слушање, поштовање других, толеранцију, осећање поверења, поделу одговорности, способност уочавања проблема и спремност тражења решења или помоћи, разумевање и подршку.

Чланови породице пролазе кроз болести, кризе у каријери, несреће и губитке који су саставни део живота. Наравно, у здравом окружењу проблеми се решавају на здрав и прихватљив начин, чланови породице се лакше прилагођавају променама. Ако односи и начин живота у вашој породици нису добри никад није касно да се позабавите овим питањем. Предузмите све неопходне кораке у том смислу. Породични разговор на ову тему може бити потребан и користан. Деца која одрастају у здравим условима, имају мање шансе да користе дроге од оне која одрастају у поремећеним односима.

 

Испитајте властите карактеристика

 

Да ли сте одрасли у поремећеој породици? Да ли сте „прекопирали“ карактеристике таквог начина живота и касније, када сте одрасли? Ако је ваша породица била дисфункционална (алкохолизам је често разлог поремећаја породичних односа) можда је потребно да се посаветујете са психотерапеутом како да васпитавате своју децу и не поновите грешке својих родитеља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.