Reagovanja

Saopštenje za javnost Sekcije štampanih medija Šumadije: VLAST SPROVODI TEROR NAD MEDIJIMA U SMEDEREVSKOJ PALANCI

medijiU Smederevskoj Palanci nova vlast Srpske napredne stranke sprovodi teror nad medijima.

Lokalni mediji u ovoj opštini posluju u otežanim uslovima, ali nisu prekinuli informisanje građana.

Na najvećem udaru su Nezavisne varoške novine „Palanačke“, za koje važi specijan status jer je dobijeno izričito naređenje od strane funkcionera u lokalnoj samoupravi da se novinari ove medijske kuće ne pozivaju na događaje u organizaciji Opštine i Skupštine opštine. Takođe, prekinuto je i sufinansiranje rada ovog medija od strane lokalne samouprave, po validnom ugovoru, u visini od 150.000 dinara mesečno.

Ista je situacija i sa sufinansiranjem rada ostalih medija u Smederevskoj Palanci,  TV „Jasenica“, TV „Dević“, Nedeljnik“, „Nova Jasenica“…čiji su ugovori od 45.000-400.000 dinara mesečno što u najvećem broju slučajeva pokriva samo osnovne troškove.

Podsećamo, lokalne samouprave su u obavezi da izdvajaju do dva odsto opštinskog budžeta za rad lokalnih medija, što bi u slučaju Smederevske Palanke bilo od 15-25 miliona dinara godišnje.

Suprotno tome, palanački SNS režim je ukinuo sufinansiranje medija i jednostrano raskinuo ugovore sa medijskim kućama uz najavu da će selektivno plaćati medijske usluge po sopstvenim željama.

Udruženje štampanih medija Šumadije, kao organizaciona celina Udruženja novinara Srbije, najoštrije osuđuje ovakav odnos prema medijima u Smederevskoj Palanci i zahteva od predstavnika lokalne samouprave da hitno raspišu konkurs za sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i omoguće svim medijima, slobodan rad.

Vlast može kratkoročno da sprovodi teror, ali ne može da uguši istinu.

 

Smederevska Palanka                        Sekcija štampanih medija Šumadije (UNS)

16.08.2016.

 

Dostavljeno:

-Predsednik Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Predsednik Opštine Smederevska Palanka, UNS, NUNS, ANEM, Lokal pres, Mediji

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.