Smederevo

Okružni štab za vanredne situacije usvojio mere za sprečavanje nastanka i širenja infekcija izazvanih virusom COVID-19

Na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Podunavskog upravnog okruga, kojom je predsedavao Nebojša Pavlović, komandant Štaba, razmatrana je epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 na teritoriji lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga. U okviru ove tačke dnevnog reda razmatrane su i usvojene mere za sprečavanje nastanka i širenja infekcija izazvanih virusom COVID-19 kod zaposlenih i korisnika usluga javnih preduzeća na teritoriji lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga, organizovanje pozivnih centara koji bi bili namenjeni za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima u smislu pružanja neophodne pomoći u vidu dostavljanja najpotrebnijih životnih namirnica i medikamenata, rad ugostiteljskih objekata, sala za organizovanje svih vrsta proslava, sportskih objekata i kladionica na teritoriji Podunavskog upravnog okruga, ažuriranje spiskova poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite i sagledavanje mogućnosti za njihovoo eventualno angažovanje za sprovođenje mera na teritoriji jedinica lokalnih samouprava, imanovanje koordinatora za sprovođenje pomenutih mera.

Sednici su pored članova Okružnog štaba za vanredne situacije prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava sa teritorije Podunavskog upravnog okruga-komandanti i načelnici štabova za vanredne situacije lokalnih samouprava, zatim predstavnici Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, Ministarstva odbrane, Policijske uprave u Smederevu i predstavnici Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu.

Okružni štab je doneo PREPORUKE                                 

1.da gradska uprava Smederevo, odnosno opštinske uprave Smederevska Palanka i Velika Plana tri puta nedeljno dostavljaju izveštaje o preduzetim merama i aktuelnom stanju suzbijanja virusa COVID-19 na teritoriji svoje nadležnosti.

2.  da se ažuriraju spiskovi poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite i sagleda mogućnost njihovog eventualnog angažovanja za sprovođenje mera na teritoriji jedinica lokalnih samouprava.

3.  da se ugostiteljskim objektima, salama za organizovanje svih vrsta proslava, sportskim objektima i kladionicama privremeno zabrani rad na teritoriji Podunavskog upravnog okruga do prestanka opasnosti od virusa COVID-19.

4.  da se na teritoriji jedinica lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga organizuje rad pozivnih centara, koji bi bili namenjeni za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima u smislu pružanja neophodne pomoći za dostavljanje najpotrebnijih životnih namirnica i medikamenata do prestanka opasnosti od virusa COVID-19.

Pored navedenog razmatrano je usvojeno i više tema predviđenih Planom rada Okružnog štaba za 2020. godinu i to: Izveštaj o radu za 2019. godinu i Nacrt godišnjeg plana rada za 2020. godinu Okružnog štaba za vanredne situacije Podunavskog upravnog okruga, razmatranje i upoznavanje sa kapacitetima Crvenog krsta Srbije za delovanje u nesrećama, dostignuća i izazovi i analiza saradnje sa snagama sistema zaštite i spasavanja iz sastava Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i predlog sprovođenja zajedničkih aktivnosti na osposobljavanju, opremanju i izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.