Smederevo

U Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo autorsko veče „Tajinsko slovo – stvaralaštvo Vere Horvat“

U Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo 10. marta u 19 časova održaće se autorsko veče „Tajinsko slovo – stvaralaštvo Vere Horvat“.

Kroz tematske blokove posvećene aspektima stvaralačkog iskustva, poetici, zastupljenim pesničkim motivima i motivacionim žarištima autorskog izraza, kao i odnosu prema umetničkom i kulturno-istorijskom nasleđu jednog istoričara umetnosti, biće upriličen tretman dela Vera Horvat.

Razgovor sa autorkom obuhvatiće pitanje odnosa prema jeziku i njegovim mogućnostima, relaciju jezika i bića, kao i vezu slovesnosti sa upućenošću na Praizvor, Praiskon, Počelo. Tokom programa biće razmotren i istraživačko-umetnički pristup značajnim civilizacijskim i kulturno-istorijskim punktovima. Na mapi tog nasleđa markirani su Lepenski vir, Minojska kultura, antička Grčka sa svojim mudracima i Orfejskim mitom, spomenici i svedočanstva hrišćanske kulture. Tematizacija će uključiti i pogled na značenja koja pripadaju kamenu i (dunavskoj) vodi u pevanjima Vere Horvat. Kao činioci koji su od suštinskog značaja za razumevanje autorske orijentacije Vere Horvat biće istaknuti metafizički naboj i religijski impuls u umetnosti. Zainteresovani će moći da se upoznaju i sa njenim sagledavanjima vezanim za svet ruskih bajki.

Ulaz na program je slobodan uz mere zaštite od virusa Covid-19, a razgovor sa Verom Horvat vodiće Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Vera Horvat je autor nekoliko pesničkih i esejističkih knjiga („Dunavske tablice“, „Pont“, „Anđeoska ruda“…), a kao prevodilac potpisuje dvadesetak knjiga poezije, prevedenih sa ruskog, engleskog, ukrajinskog, poljskog i bugarskog jezika. Knjige su joj prevođene na ruski i engleski jezik, a pesme i ciklusi prevođeni su na ukrajinski, makedonski, nemački.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim naučnim konferencijama i festivalima poezije. Objavljuje tekstove u domaćim i inostranim časopisima. Dobitnica je više nagrada za poeziju i prevodilaštvo, kao i za poseban doprinos i inovacije u kulturi. Bila je direktor Centra za kulturu Smederevo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.