Смедеревска Паланка

Изложба скулптура Предрага Ложаића у Галерији „Круг“ у Смедеревској Паланци: ДЕЛА ОСОБЕНОГ  ПОСТУПКА

IMG_1526-Овај стваралац израду сувенира по поруџбини и скулпторских форми за различите намене – не сматра много битним за за своју уметничку биографију

 

У Галерији „Круг“ у Смедеревској Паланци, под називом „Магија Балкана“, отворена је изложба скулптура Предрага Ложаића-Профе из Београда. Отварајући изложбу, у име истоименог Креативног центра,  Бојан Маринковић је подсетио да су у граду, осим ове, уприличене још две: једна у Галерији модерне уметности, а друга у Народном  музеју.

Предраг Ложаић, обраћајући се посетиоцима ове изложбе, изнео је да је 2011. започео нови опус „Балканска фил-хармонија облика“ на коме је радио све до октобра ове године, када се представио ликовној  публици у IMG_1524Галерији „Атријум“ Библиотеке града Београда. У последњих пет година ангажовао се и на неким уметничко-занатским пословима, али израду сувенира по поруџбини и скулпторских форми за различите намене, не сматра посебно битним за његову уметничку биографију.

Никола Шуица, као рецензент, наглашава да лабава и ризична, наоко хазардерски постављена дрвена упоришта која Предраг Ложаић креира, нису тек још једна верзија скулпторског намештаја.

-Дозвани су архе – принципи и верски прагови отискивања, и који као и дрво од кога је обликовањем и обрадом настало,  надвладавају пометњу потрошачких којештарија и униформисаних облика данашњице – IMG_1522запажа Шуица.-Уколико је тако у стваралачком обликовању, по свој прилици, је и у понашању, као избору како настаје тако особена скулптура – намештај – предмет… Предраг Ложаић је у позицији ствараоца бритког али иреалног, далеког простора што се надвија и заокружује пред нашим могућим одразима и физичким близинама.

Овај студент Николе Вукосављевића, Вељка Лалића и  Славољуба Цаје Радојчића, учесник је више групних изложби, а 1998. је имао два самостална представљања у Галерији „Андерграунд“ и Кафе галерији Културног центра Београда. Излагао је и у Галерији Факултета ликовних уметности. Прошле године његови радови могли су се видети и у Кући краља Петра на изложби „Студенти и њихови професори“.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.