Smederevska Palanka

Izložba skulptura Predraga Ložaića u Galeriji „Krug“ u Smederevskoj Palanci: DELA OSOBENOG  POSTUPKA

IMG_1526-Ovaj stvaralac izradu suvenira po porudžbini i skulptorskih formi za različite namene – ne smatra mnogo bitnim za za svoju umetničku biografiju

 

U Galeriji „Krug“ u Smederevskoj Palanci, pod nazivom „Magija Balkana“, otvorena je izložba skulptura Predraga Ložaića-Profe iz Beograda. Otvarajući izložbu, u ime istoimenog Kreativnog centra,  Bojan Marinković je podsetio da su u gradu, osim ove, upriličene još dve: jedna u Galeriji moderne umetnosti, a druga u Narodnom  muzeju.

Predrag Ložaić, obraćajući se posetiocima ove izložbe, izneo je da je 2011. započeo novi opus „Balkanska fil-harmonija oblika“ na kome je radio sve do oktobra ove godine, kada se predstavio likovnoj  publici u IMG_1524Galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda. U poslednjih pet godina angažovao se i na nekim umetničko-zanatskim poslovima, ali izradu suvenira po porudžbini i skulptorskih formi za različite namene, ne smatra posebno bitnim za njegovu umetničku biografiju.

Nikola Šuica, kao recenzent, naglašava da labava i rizična, naoko hazarderski postavljena drvena uporišta koja Predrag Ložaić kreira, nisu tek još jedna verzija skulptorskog nameštaja.

-Dozvani su arhe – principi i verski pragovi otiskivanja, i koji kao i drvo od koga je oblikovanjem i obradom nastalo,  nadvladavaju pometnju potrošačkih koještarija i uniformisanih oblika današnjice – IMG_1522zapaža Šuica.-Ukoliko je tako u stvaralačkom oblikovanju, po svoj prilici, je i u ponašanju, kao izboru kako nastaje tako osobena skulptura – nameštaj – predmet… Predrag Ložaić je u poziciji stvaraoca britkog ali irealnog, dalekog prostora što se nadvija i zaokružuje pred našim mogućim odrazima i fizičkim blizinama.

Ovaj student Nikole Vukosavljevića, Veljka Lalića i  Slavoljuba Caje Radojčića, učesnik je više grupnih izložbi, a 1998. je imao dva samostalna predstavljanja u Galeriji „Andergraund“ i Kafe galeriji Kulturnog centra Beograda. Izlagao je i u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti. Prošle godine njegovi radovi mogli su se videti i u Kući kralja Petra na izložbi „Studenti i njihovi profesori“.

D. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.