Smederevska Palanka

Izložba Tijane Nikolić – Petrović u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci: CRTAČKA ODA DRVETU  

IMG_1528-Svojim radovima ova umetnica ukazuje na univerzalno, neprolazno i kolektivno, dajući lični slikovni izraz tradicije, folklora i narodnih običaja

 

U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci, izborom crteža iz ciklusa „Opstanak“, predstavlja se Tijana Nikolić-Petrović. Mlada umetnica iz Niša svojim radovima uvodi likovnu publiku u riznicu drevnih bajki, motiva i verovanja.  U svom crtačko-istraživačkom poduhvatu spaja, prepliće i prožima dva sveta – pojavni i svet uobrazilje. Literarni doživljaj severno-evropskih, keltskih, staroslovenskih, kao i  srpskih motiva i bajki, čini polaznu osnovu crteža koji ilustruju i dočaravaju onovremene svetove čudesnog i magičnog.

IMG_1527Skrećući pažnju publici na ovo zapažanje akademske slikarke Marion Dedić, vlasnica galerije Slađana Starčević je podvukla da su kult drveta i njegova simbolika neizostavni deo bajki i mitoloških priča širom sveta. Od davnina, drvetu su se pripisivala brojna simbolička svojstva i verovanja. Simbol plodnosti i života, snage i mudrosti, mesto iz kojeg se rađa duša, njen čuvar i stanište, žrtvenik, spona između svetova, samo su neka od značenja.

-Prostorom gde se nalazilo sveto ili demonsko stablo, strujale su i vitlale moćne sile – predočava  Marion Dedić.- Magijska i duhovna privlačnost  drveta činila je  da ono bude mesto okupljanja, gde se sastaju ljudi, ali i vile, veštice i ostala natprirodna  bića, mesto na kojem su se donosile važne odluke, zaveti, vršili obredi i prinosile žrtve.

Tijana Nikolić – Petrović, inspiraciju drvetom kao mitskim motivom i ljubav prema prirodi, oblikuje kroz crteže – simboličnim predstavama drvolikih gorostasa. Različite vrednosti linijskih tokova umetnica niže crtačkim tehnikama i materijalima kao što su: tuš, grafitna olovka, mastilo u boji, četkice malih dimenzija i kaligrafsko pero s tananim  vrhom. Linearnim tkanjem paralelnih i isprepletanih, talasastih i mekih, oštrih i kratkih linija, autorka oblikuje fantastične, gotovo antropomorfne i zoomorfne prikaze drveta.

Ona uspeva u nastojanju da drvo predstavi kao biće, stvarajući crtačku odu drvetu kao simbolu prirode. Svojim radovima, ukazuje na univerzalno, neprolazno i kolektivno, dajući lični slikovni izraz tradicije, folklora i narodnih običaja.

„Okupljanje“ je, kako Tijana Nikolić – Petrović reče na otvaranju izložbe, najznačajniji ciklus u njenom dosadašnjem stvaralaštvu. Iako živi u gradu, selo i njegova flora bilo je i ostalo izvor njenih umetničkih nadahnuća. Pre ove, imala je još dve samostalne izložbe: u niškoj galeriji „Art“ i u despotovačkom Centru za kulturu.

IMG_1529Na kraju oficijelnog programa otvaranja izložbe, Nevena Miljković kazivala je stihove  Žaka Prevera posvećenih temi, koja zaokuplja i pažnju mlade umetnice iz Niša, koja je 2010. godine diplomirala na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, gde je godinu dana kasnije stekla i zvanje master primenjeni umetnik.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.