Smederevska Palanka

Konferencija za štampu predsednika Opštine Smederevska Palanka: MILION EVRA IZ BUDžETA OTIŠLO ZA SPORT OD 2011-2016.

-Ružno je da nam grad izgleda kao turska kasaba, već mora da bude grad 21. veka – rekao je, pored ostalog, Toplica Pintorović

 

Predsednik Opštine Smederevska Palanka, Toplica Pintorović, održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o rezultatima dogovora koje su opštinski čelnici ostvarili u Vladi Republike Srbije, a tiče se duga koji opterećuje normalno funkcionisanje lokalne samouprave. Predsednik Opštine govorio je i o kompletnom sanacionom planu sa kojim su, posle dva meseca detaljnog rada, izašli pred predstavnike Vlade, ali i o tome kako su nastajali dugovi Opštine Smederevska Palanka, i u kom periodu.

-Naš sanacioni plan je podložan izmenama i on se sada nalazi kod šefa kabineta premijera Vučića, što praktično znači da će ga analizirati direktno predsednik Vlade naglasio je Pintorović. – Nas sada očekuju sastanci sa resornim ministarstvima, pre svega sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, sa kojima smo i komunicirali sve vreme u vezi sa ovim sanacionim planom koji predviđa i sanaciju javnih preduzeća i ustanova, što je najbolnija tačka. Potrudili smo se da detaljno upoznamo nadležne u Vladi sa stanjem u javnom sektoru, da su sva preduzeća u blokadi i da imaju veliki broj zaposlenih kojima dugo nisu isplaćivane plate.

U nastavku svog obraćanja novinarima, Pintorović je govorio o blokadi opštinskog računa koja je u vreme preuzimanja vlasti bila oko 200 miliona dinara, da bi merama štednje to bilo smanjeno na ispod 90 miliona, ali je onda stigla velika blokada Banke Inteze, na oko 200 miliona, što je ostatak duga za kredit koji je svojevremeno podignut za izgradnju pešačke zone u centru grada. Mi smo u pregovorima sa bankom na koji način ćemo isplaćivati taj dug, koji će zapravo, plaćati svi građani naše opštine kroz budžet. Taj dug mora da se plati.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka rekao je i da je svestan jako lošeg stanja u kome se nalazi putna infrastruktura u gradu, kao i da opština nema novca za sređivanje ulica pa je zatražio pomoć od Vlade, prvo radi sređivanja najprometnijih ulica, a potom i ostalih, za šta je dobio čvrsta obećanja.

-Ružno je da nam grad izgleda kao turska kasaba, već mora da bude grad 21. veka – naglasio je Pintorović.

Na pitanje novinara koliki broj zaposlenih u javnom sektoru će ostati bez posla Pintorović je rekao da se ne radi ni o malom, ali ni o velikom broju radnika i da su tu najveći problem otpremnine, za šta će biti potrebna pozamašna sredstva, ali da će, i u vezi sa tim, imati pomoć Vlade.

-Mi moramo da rešimo problem preduzeća koja uopšte ne funkcionišu i u kojima zaposleni skoro da i ne dolaze na posao, a takvih preduzeća ima u Smederevskoj Palanci – rekao je Pintorović. – Na nama je da taj problem sada rešimo jer ga niko neće rešiti umesto nas. To je način da smanjimo rashode i počnemo konačno da novac iz budžeta ulažemo u kvalitetniji život građana. Radimo i na tome da dovedemo jedno preduzeće koje će zaposliti određen broj radnika, ali o tome ćemo detaljnije govoriti kada bude konkretnih koraka.

Sledeće pitanje novinara ticalo se aktuelne situacije i nezadovoljstva palanačkih sportskih radnika zbog toga što se klubovima već dugo ne prebacuje novac.

-Niko od nas nije protiv sporta i sportista, naprotiv u sport i sportiste mora da se ulaže, ali smo mi imali velike probleme u prošlosti sa prebacivanjem ogromnog novca pojedinim sportskim kolektivima i to nije bilo usmereno ka velikom broju korisnika, već prema nekolicini ljudi – rekao je predsednik Opštine. – Bilo je mnogo zloupotreba u prethodnom periodu i to upravo preko nekoliko sportskih organizacija. Od 2011. do 2016. godine milion evra je izvučeno iz budžeta i prebačeno sportskim kolektivima. To je ogroman novac sa kojim je moglo mnogo da se uradi na teritoriji čitave opštine…, koliko puteva, koliko adaptiranih vrtića… Milion evra je otišlo u sport, ali ne, kao što kažu, za decu, već pojedincima. Sportski radnici moraju da znaju da toga više neće biti. Nema više izvlačenja novca iz budžeta na takav način. Usvojen je Zakon o sportu, još 2014. godine, o načinu finansiranja sporta, koji predviđa donošenje pravilnika, ali to ovde nije urađeno. I nastavljeno je po starom, pa je tako u 2015. godini jedan seoski fudbalski klub, „Mančester junajted iz Vodica“, dobio devet miliona dinara. O čemu pričamo, o želji da neko promoviše sport, o deci… Pa to je toliko degutantno da nemam reči. U šta je uloženo devet miliona? Hajde da vidimo gde je taj novac uložen. To može da se vidi. Ali to nije kraj, baš pred promenu vlasti tom klubu se prebacuje još četiri miliona dinara. Ovakvih ili sličnih slučajeva bilo je još, ovo je samo jedan klub, jedan primer. Mi smo budžetom opredelili šest miliona dinara za finansiranje sportskih klubova, formirali smo komisiju kojoj su klubovi dostavili dokumentaciju o aktivnostima i planovima i na osnovu toga će im se dodeliti sredstva. Komisija je već zasedala i donela odluke, koje su javne, svako može da vidi kome će i koliko sredstava biti dato za rad sportskih kolektiva. Sa svim sportskim organizacijama potpisaćemo ugovore i to će tako funkcionisati.

Na kraju ovog obraćanja novinarima Pintorović je istakao da će i finansiranje lokalnih medija biti rešeno i ugrađeno u ovaj rebalans budžeta i da će se realizovati odmah po usvajanju novog finansijskog plana opštine koji će biti detaljno pripremljen i obuhvataće sve planirane aktivnosti, da se ne bi dešavalo da se radi nekoliko rebalansa.

-Ne želimo da budemo neozbiljni pa da donosimo rebalans za rebalansom, već hoćemo da budemo odgovorni – rekao je predsednik Opštine Smederevska Palanka, Toplica Pintorović.

 

 

One thought on “Konferencija za štampu predsednika Opštine Smederevska Palanka: MILION EVRA IZ BUDžETA OTIŠLO ZA SPORT OD 2011-2016.

  • Branislav Pavlović

    Predlažem ti da odmah podneseš ostavku.Tako može i moja baba da bude presednik.Narod da plati javašluk bivših rukovodilaca opštine.Jeste li podneli bilo jednu krivičnu prijavu?Da li ko uhapšen?Ne,a vi trubite na konferencijama kako je to nepravda.Ako ste ODGOVORNI,kao što bi trebalo da budete,onda radite kako zakon nalaže a ne da kucate na narodna vrata da bi se dugovi isplatili.Radite kao da ste u skupštini Srbije.Oni tami laju jedni na druge ali se ne ujedaju.Ako nastavite sa takvom politikom teško nama.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.