Смедеревска Паланка

Конференција за штампу председника Општине Смедеревска Паланка: МИЛИОН ЕВРА ИЗ БУЏЕТА ОТИШЛО ЗА СПОРТ ОД 2011-2016.

-Ружно је да нам град изгледа као турска касаба, већ мора да буде град 21. века – рекао је, поред осталог, Топлица Пинторовић

 

Председник Општине Смедеревска Паланка, Топлица Пинторовић, одржао је конференцију за медије на којој је говорио о резултатима договора које су општински челници остварили у Влади Републике Србије, а тиче се дуга који оптерећује нормално функционисање локалне самоуправе. Председник Општине говорио је и о комплетном санационом плану са којим су, после два месеца детаљног рада, изашли пред представнике Владе, али и о томе како су настајали дугови Општине Смедеревска Паланка, и у ком периоду.

-Наш санациони план је подложан изменама и он се сада налази код шефа кабинета премијера Вучића, што практично значи да ће га анализирати директно председник Владе нагласио је Пинторовић. – Нас сада очекују састанци са ресорним министарствима, пре свега са Министарством финансија и Министарством државне управе и локалне самоуправе, са којима смо и комуницирали све време у вези са овим санационим планом који предвиђа и санацију јавних предузећа и установа, што је најболнија тачка. Потрудили смо се да детаљно упознамо надлежне у Влади са стањем у јавном сектору, да су сва предузећа у блокади и да имају велики број запослених којима дуго нису исплаћиване плате.

У наставку свог обраћања новинарима, Пинторовић је говорио о блокади општинског рачуна која је у време преузимања власти била око 200 милиона динара, да би мерама штедње то било смањено на испод 90 милиона, али је онда стигла велика блокада Банке Интезе, на око 200 милиона, што је остатак дуга за кредит који је својевремено подигнут за изградњу пешачке зоне у центру града. Ми смо у преговорима са банком на који начин ћемо исплаћивати тај дуг, који ће заправо, плаћати сви грађани наше општине кроз буџет. Тај дуг мора да се плати.

Председник Општине Смедеревска Паланка рекао је и да је свестан јако лошег стања у коме се налази путна инфраструктура у граду, као и да општина нема новца за сређивање улица па је затражио помоћ од Владе, прво ради сређивања најпрометнијих улица, а потом и осталих, за шта је добио чврста обећања.

-Ружно је да нам град изгледа као турска касаба, већ мора да буде град 21. века – нагласио је Пинторовић.

На питање новинара колики број запослених у јавном сектору ће остати без посла Пинторовић је рекао да се не ради ни о малом, али ни о великом броју радника и да су ту највећи проблем отпремнине, за шта ће бити потребна позамашна средства, али да ће, и у вези са тим, имати помоћ Владе.

-Ми морамо да решимо проблем предузећа која уопште не функционишу и у којима запослени скоро да и не долазе на посао, а таквих предузећа има у Смедеревској Паланци – рекао је Пинторовић. – На нама је да тај проблем сада решимо јер га нико неће решити уместо нас. То је начин да смањимо расходе и почнемо коначно да новац из буџета улажемо у квалитетнији живот грађана. Радимо и на томе да доведемо једно предузеће које ће запослити одређен број радника, али о томе ћемо детаљније говорити када буде конкретних корака.

Следеће питање новинара тицало се актуелне ситуације и незадовољства паланачких спортских радника због тога што се клубовима већ дуго не пребацује новац.

-Нико од нас није против спорта и спортиста, напротив у спорт и спортисте мора да се улаже, али смо ми имали велике проблеме у прошлости са пребацивањем огромног новца појединим спортским колективима и то није било усмерено ка великом броју корисника, већ према неколицини људи – рекао је председник Општине. – Било је много злоупотреба у претходном периоду и то управо преко неколико спортских организација. Од 2011. до 2016. године милион евра је извучено из буџета и пребачено спортским колективима. То је огроман новац са којим је могло много да се уради на територији читаве општине…, колико путева, колико адаптираних вртића… Милион евра је отишло у спорт, али не, као што кажу, за децу, већ појединцима. Спортски радници морају да знају да тога више неће бити. Нема више извлачења новца из буџета на такав начин. Усвојен је Закон о спорту, још 2014. године, о начину финансирања спорта, који предвиђа доношење правилника, али то овде није урађено. И настављено је по старом, па је тако у 2015. години један сеоски фудбалски клуб, „Манчестер јунајтед из Водица“, добио девет милиона динара. О чему причамо, о жељи да неко промовише спорт, о деци… Па то је толико дегутантно да немам речи. У шта је уложено девет милиона? Хајде да видимо где је тај новац уложен. То може да се види. Али то није крај, баш пред промену власти том клубу се пребацује још четири милиона динара. Оваквих или сличних случајева било је још, ово је само један клуб, један пример. Ми смо буџетом определили шест милиона динара за финансирање спортских клубова, формирали смо комисију којој су клубови доставили документацију о активностима и плановима и на основу тога ће им се доделити средства. Комисија је већ заседала и донела одлуке, које су јавне, свако може да види коме ће и колико средстава бити дато за рад спортских колектива. Са свим спортским организацијама потписаћемо уговоре и то ће тако функционисати.

На крају овог обраћања новинарима Пинторовић је истакао да ће и финансирање локалних медија бити решено и уграђено у овај ребаланс буџета и да ће се реализовати одмах по усвајању новог финансијског плана општине који ће бити детаљно припремљен и обухватаће све планиране активности, да се не би дешавало да се ради неколико ребаланса.

-Не желимо да будемо неозбиљни па да доносимо ребаланс за ребалансом, већ хоћемо да будемо одговорни – рекао је председник Општине Смедеревска Паланка, Топлица Пинторовић.

 

 

One thought on “Конференција за штампу председника Општине Смедеревска Паланка: МИЛИОН ЕВРА ИЗ БУЏЕТА ОТИШЛО ЗА СПОРТ ОД 2011-2016.

  • Branislav Pavlović

    Predlažem ti da odmah podneseš ostavku.Tako može i moja baba da bude presednik.Narod da plati javašluk bivših rukovodilaca opštine.Jeste li podneli bilo jednu krivičnu prijavu?Da li ko uhapšen?Ne,a vi trubite na konferencijama kako je to nepravda.Ako ste ODGOVORNI,kao što bi trebalo da budete,onda radite kako zakon nalaže a ne da kucate na narodna vrata da bi se dugovi isplatili.Radite kao da ste u skupštini Srbije.Oni tami laju jedni na druge ali se ne ujedaju.Ako nastavite sa takvom politikom teško nama.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.