Smederevska Palanka

Naš reporter na „Jaseničkim susretima 2015.“ u Smederevskoj Palanci: NARODNI PRAZNIK NA TRGU HEROJA  

IMG_1371-Učestvovala i zavičajno-turistička udruženja i kulturno-umetnička društva

 

„…Dobro došli u Smederevsku Palanku, na ‘Jaseničke susrete 2015.’. Kao i svake godine u ranu jesen, uoči Krstovdanskog vašara, jednog od najvećih i najstarijih u Srbiji, a ovogodišnji je 181., Palanka i Palančani otvore sve svoje puteve i prilaze gradu, svoje domove i srca, da prime i ugoste desetine hiljada posetilaca sa svih strana…“

Ovim rečima Biljana Popović iz Opštinske turističke organizacije obratila se na Trgu heroja gostima i posetiocima, koji su došli da uživaju u  bogatom kulturno-zabavnom programu, ali i da probaju sve ono što su za ovu priliku pripremila zavičajno-turistička društva i udruženja sa područja  palanačke opštine.

-Od vajkada se u Smederevskoj Palanci ovih dana trgovalo, a u duhu novog vremena, poslednjih godina se organizuju izložbe, prezentacije i poslovni susreti privrednika, radnika u turizmu, kulturi, sportu… – dodala je Biljana Popović. -Koristimo priliku da vam predstavimo ono  što je najbolje u ovom kraju – poljoprivrednike, prerađivače, turističke potencijale, zanatsku i svekoliku drugu i bogatu tradiciju, kulturno nasleđe, da se družimo, da učvrstimo postojeće i razvijemo nove poslovne i prijateljske veze…

IMG_1365Predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić je podsetio da Krstovdanski vašar, uz šabački i negotinski, spada u najstarije i  najveće u Srbiji.

-Milo mi je da ovaj u Smederevskoj Palanci traje bezmalo dva veka – podvukao je Đurić. –  Toliko dugo traje i okupljanje naroda, druženje i razmena iskustava u skoro svim oblastima života i rada. Kao Skupština opštine trudimo se da „Krstovdanski dani“ dobiju nove sadržaje, da idemo u susret vremenu i ka novim ciljevima…“

Gost iz Slovenije Vojko Gantar, obraćajući se srpskim prijateljima, podvukao je  da je  Smederevska Palanka najstariji grad-pobratim Škofja Loke i izvinio se što ovoj svečanosti nije prisutan i župan njegove opštine koga su  u tome sprečili neodložni poslovi.

-Naša želja je da produbimo bratske i prijateljske odnose – kazao je Gantar. -Saradnja je, nesrećnim  raspadom zajedničke države, bila zamrla i sada je prilika da je na obostrano zadovoljstvo oživimo i učvrstimo. Lično jedva čekam svaki dolazak u Srbiju gde sam, po prirodi svog posla, ranije živeo među srpskim prijateljima. Srbiju s toga smatram svojom drugom otadžbinom…

Prisutnima se obratio i pomoćnik predsednika Opštine  Rodoljub  Stanimirović, inače predsednik Organizacionog odbora  „Jaseničkih susreta 2015.“, zahvalivši se pri tom zavičajno-turističkim  udruženjima, koja su i ovog puta ućestvovala u ovoj lepoj manifestaciji.

Na svečanosti su obelodanjeni  dobitnici priznanja Organizacionog odbora „Jaseničkih susreta 2015.“ koji su svojim  učešćem doprineli uspehu  manifestacije, a koji su i cele godine, svojim radom i nastupima na sajmovima, izložbama i festivalima dali izuzetan doprinos predstavljanju palanačke  opštine i ovog kraja i očuvanju tradicionalnih vrednosti i običaja.

IMG_1364Dobitnici su privredna društva i ustanove „Voćar S i M“, Institut za povrtarstvo, „Venenum Apis“, Vinarija „Despotika“, podrum vina „Madžić“ i zavičajna udruženja  Turističko- zemljoradnički klub „Azanjska pogača“, ZTU „Vidovača“,  Zavičajno udruženje „Stanoje Glavaš“, Udruženje „Mezul“ i Udruženje „Miloje Popović Đak“. Među dobitnicima su još Etno-radionica „Anterija“ i kulturno-umetnička društva „Abrašević“, „Miloje Popović Đak“,  „Stanoje Glavaš“, „Baničina“ i „Donja Jasenica“ Opštinske organizacije penzionera.

Priznanje za najlepši štand pripalo je „Mezulu“, a za naukusnije i najlepše pripremljeno tradicionalno jelo  Etno radionici „Anterija“.

U kulturno-umetničkom delu „Jaseničkih susreta“ nastupila je ženska grupa pevača KUD „Miloje Popović Đak“ iz Kusatka i KUD „Abrašević“. Zavičajna udruženja „Azanjska pogača“, „Vidovača“, „Mezul“ i „Stanoje Glavaš“ pripremila su svakojake đakonije. Njima su se ovog puta pridružile i „Moravske šarenice“ iz Lapova.

D. Janojlić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.