Smederevska Palanka

Održan Prvi memorijalni turnir „Slobodan Martinović Šoća“: POBEDNIK – IVAN IVANIŠEVIĆ  

soca-1-300x246-Slobodan Martinović je bio pobednik više desetina visokorangiranih šahovskih turnira širom sveta i poznati šahovski trener, a ostaće upamćen i po meču sa tadašnjim svetskim prvakom, Anatolijem Karpovom, sa kim je 1985. godine, na OHRA turniru u Amsterdamu, remizirao, u znatno povoljnijoj poziciji

 

U organizaciji Maximedia Group iz Beograda i porodice Martinović, a pod pokroviteljstvom Opštine Smederevska Palanka, u velikoj banket sali Megamarketa održan je Prvi memorijalni turnir – Slobodan Martinović – Šoća, posvećen poznatom šahovskom velemajstoru i jednom od najznačajnijih sportista u novijoj istoriji Srbije, koji je tragično preminuo prošle godine.

soca-2Pobednik je velemajstor Ivan Ivanišević, koji će poneti pehar Prvog memorijalnog turnira organizovanog u Martinovićevu čast. Titulu najboljeg omladinca starosti do 20 godina poneo je Mladen Rajković, a omladinke u istoj kategoriji, Teodora Injać. Najbolji veteran je Milan Vukić, najbolja u kategoriji žena – Irina Čeluškina,  dok je za najboljeg kadeta starosti do 14 godina proglašen Velimir Ivić

Turnir, na kome je učestvovalo 160 takmičara oba pola, počeo je nešto posle 11 časova, posle svečanog otvaranja. Takmičare i publiku najpre je pozdravio profesor Dragan Joković, a zatim je učenik Palanačke gimnazije, Lazar Kuzmanović, pročitao sažetu biografiju Slobodana Martinovića.

Martinović je bio pobednik više desetina turnira širom sveta – u Parizu, Berlinu, Groningenu, Amsterdamu, Varšavi, Bakuu, Riju, Moskvi i na mnogim drugim visoko rangiranim šahovskim takmičenjima. Pored ostalog, Martinović će ostati upamćen i po meču sa tadašnjim svetskim prvakom, Anatolijem Karpovom, sa kim je 1985. godine na OHRA turniru remizirao, u znatno povoljnijoj poziciji. Takoće, Martinović je bio i naslovna-fotografijaveoma uspešaš trener, a jedan od njegovih najvećih trenerskih uspeha je srebrna medalja za našu šahovsku reprezentaciju, osvojena u Lucernu, tik iza šahovske velesile, reprezentacije SSSR-a. Rame uz rame sa Vladom Divcem, Dudom Ivkovićem, Nikolom Grbićem i Bodirogom, Martinović dobio je najviše nacionalno sportsko priznanje.

O Martinoviću su, tokom ceremonije otvaranja, govorili dr Tomislav Tadić, i šahovski sudija, profesor Branislav Šuvaković, a prvi potez na turniru je povukao predsednik Opštine, Radoslav Milojičić Kena.

 

V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.