Smederevska Palanka

Opšta bolnica „Stefan Visoki“ postala stranačka firma palanačkih Naprednjaka: DIREKTOR OŠTETIO USTANOVU – POSVAĐAO, UCENjUJE I REKETIRA ZAPOSLENE

aa-Većina zaposlenih ima izrazito negativno mišljenje o radu direktora, optužuje ga za nesposobnost, samovolju, osvetoljubivost i nanošenje štete ovoj do nedavno uglednoj zdravstvenoj ustanovi

 

Prema rečima naših sagovornika, koji kažu da prenose stavove većine zaposlenih, u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci situacija je – nikada gora.

Direktor dr Goran Bogdanović, inače i aktuelni potpredsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke, koji je na mesto prvog čoveka ove zdravstvene ustanove došao posle prisilnog odlaska veoma uspešnog predhodnika dr Periše Jovanovića, kao i politički dirigovane smene Upravnog odbora, za kratko vreme svojim lošim radom naneo je veliku štetu ustanovi i posvađao zaposlene. Uz to, ucenjuje kolege, primorava ih da javno lažu, a i prisiljava zaposlene da iz svojih primanja finansiraju gubitak ustanove.

2014-09-02-1782Zapravo Bogdanović je, kako ističe jedan od naših sagovornika, samo marioneta u rukama savetnika Babića, funkcionera SNS-a, koji je poslat iz Beograda da bi ovde radio šta hoće za veliku platu.

-Bolnica je postala stranačka firma palanačkih Naprednjaka, u koju često na piće dolazi i narodni poslanik Nektarijević, koji je i predsednik Opštinskog odbora SNS-a, kao i još neki lokalni aktivisti  – kaže naš izvor. – Jedino u čemu su do sada bili uspešni je nepotrebno preseljavanje odeljenja iz jednog krila zgrade u drugo, smene i osveta svima onima koji ih ne podržavaju, pa je direktor Bolnice štampao i zalepio po hodnicima primanja zaposlenih u vreme mandata predhodna dva direktora – što je dodatno poremetilo odnose među ljudima.

4Naš sagovornik ističe da je dr Bogdanović izrazito nesposoban kao rukovodilac, ali i diskutabilnog stručnog i moralnog kredibiliteta jer je, dok je radio kao neurolg pretukao jednog pacijenta (ime i prezime poznato redakciji), a jedna osoba, koju je tri puta vraćao kući uz dijagnozu da joj nije ništa – doživela je moždani udar.

Uglednog kolegu ucenjivao je da će odeljenje na kome radi biti ugašeno ako ga ne podrži, ističe drugi sagovornik.

Svojevremeno je dobio i otkaz, ali se vratio nakon neuspešne poslovne epizode u Kini i kraćeg rada u palanačkom Domu zdravlja.

-Mi smo ga uvek tretirali kao običnog šarlatana, a onda su ga oni koji ga ne poznaju i koji vrednuju samo partijsku pripadnost postavili na mesto direktora. Neke vredne aparate poklonio je drugim bolnicama pa ih sada naši pacijenti nemaju, a ova ustanova pokriva dve opštine i oko sto hiljada građana – kaže naš sagovornik.

3U palanačkoj Bolnici situacija je svakoga dana sve napetija i preti da postane kritična, a to najmanje odgovara pacijentima.

Prema rečima našeg sagovornika poslednji je čas da resorni ministar reaguje, smeni nesposobnog direktora i postavi osobu koja će smiriti uzavrele strasti i popraviti opšte stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

-Ako je jedini uslov da mora da bude član SNS-a, neka pronađe ministar bar nekog sposobnijeg, ozbiljnijeg i odgovornijeg, sigurno je da ima takvih u Bolnici, jer u suprotnom neće biti dobro ni osoblju ni pacijentima. Bogdanović je velika sramota za sve nas. Ova ustanova postoji od 1961. godine i na njenom čelu bile su mnoge izuzetno uspešne i ugledne kolege, koje su ostavile dubok trag pa je ovaj izbor i degradacija te funkcije  – zaključuje naš sagovornik.

P. N.

 

Pismo sindikata „Nezavisnost“ OB „Stefan Visoki“ ministru zdravlja

 

Poštovani, u mogućnosti smo da Vas izvestimo o dešavanjima pri izboru dr Gorana Bogdanovića za direktora naše Bolnice.

Dr Goran BogdanovicDr Goran  Bogdanović dolazi na mesto vd direktora Opšte bolnice „Stefan Visoki“ kao radnik Doma zdravlja u Smederevskoj Palanci 29. jula 2014. godine i dovodi, bez sprovedenog konkursa, za savetnika mr Željka Babića.

Nadzorni odbor Bolnice zaseda 19. septembra, 8. oktobra i 15. oktobra 2014. godine kada donosi odluku kojom traži razrešenje vd direktora dr Gorana Bogdanovića zbog nezakonitosti u radu. Takođe, u oktobru 2014. zaseda i Upravni odbor bolnice i donosi odluku da se traži razrešenje istog i daje predlog da se dr Milan Brkić postavi na mesto vd direktora. Ministarstvo ne daje nikakav odgovor Upravnom odboru, iako je uz odluku poslata i dokumentacija o neispravnostima i nezakonitostima u radu dr Gorana Bogdanovića i mr Željka Babića.

U novembru 2014. zaseda Upravni odbor bolnice zaseda i raspisuje konkurs za izbor direktora, objavljen u dnevnom listu „Politika“ 3. decembra 2014. U međuvremenu vd direktor dr Goran Bogdanović šalje predlog ministarstvu za imenovanje novog Upravnog i Nadzornog odbora, iako on na to nema zakonsko pravo, jer, po zakonu, to može da uradi samo stručni savet kolektiva OB „Stefan Visoki“. U predlogu za člana Upravnog odbora predlaže bratanca svoje supruge Đorđa Blagojevića, a za jednog od članova Nadzornog odbora svoga kuma Mladena Jelića.

Na konkurs se javlja pet kandidata. Od pet kandidata samo dva kandidata ima ispravnu i potpunu dokumentaciju. Vd direktor dr Goran Bogdanović nije priložio potvrdu da nije kažnjavan.

Upravni odbor bolnice zakazuje sastanak 12. januara 2015. godine u 12 časova. Na taj sastanak vd direktor donosi rešenje Ministarstva zdravlja o imenovanju novog Upravnog odbora. Raspušta se stari Upravni odbor, a novi razmatra dokumentaciju kandidata za izbor direktora. Nakon razmatranja dokumentacije, Upravni odbor donosi odluku da ni jedan od dva kandidata sa potpunom dokumentacijom, dr Milan Brkić i dr Snežana Bajović, ne odgovara.

Upravni odbor raspisuje novi konkurs za izbor direktora koji nije objavljen u Ministarstvu zdravlja već samo u lokalnom izdanju „Večernjih novosti“ 28. januara 2015.

Na sednici održanoj 12. februara 2015. Upravni odbor apsolutnom većinom donosi odluku da kandidata dr Gorana Bogdanovića predloži Ministarstvu zdravlja za  direktora OB „Stefan Visoki“.

U prilogu Vam dostavljamo fotokopije žalbe dr Milana Brkića i ostalu dokumentaciju vezanu za izbor direktora do koje smo došli. Napominjemo da predstavnici reprezentativnog sindikata nisu pozivani ni na jednu sednicu Upravnog odbora, niti im je omogućen uvid u zapisnike sa sednica.

 

Glavni poverenik Milosav Babić

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.