Smederevska Palanka

Pomoć Opštine Smederevska Palanka za obnovu manastira Pinosava u Kusatku

– Čitav kompleks ovog manastira, jedinog koji se nalazi na teritoriji Opštine Smedereska Palanka, je u veoma lošem stanju i neophodno je da se izvrši rekonstrukcija krova, fasade, unutrašnjosti i dvorišta.

 

Predsednik Opštine Smederevska Palanka, Toplica Pintorović, posetio je manastir Pinosava u Kusatku i u razgovoru sa igumanom Petrom dogovoreno je da lokalna samouprava pomogne obnovu kompleksa ovog manastira. Planirano je da se sredstva za obnovu manastira prikupe iz donacija, a Opština Smederevska Palanka će tim povodom organizovati niz manifestacija koje će imati za cilj prikupljanje dobrovoljnih priloga.

Čitav kompleks manastira Pinosava je u veoma lošem stanju i neophodno je da se izvrši rekonstrukcija krova, fasade, unutrašnjosti manastira kao i dvorišta.

Manastir Pinosava jedini je manastir na teritoriji Opštine Smederevska Palanka. Podignut je na mestu stare brvnare, u hrastovoj šumi, i prema predanju tu je pričešćivana vojska. Za manastir Pinosava vezuju se brojne legende, a činjenica je da je ovaj manastir spomenik kulture koji treba zaštiti i sprečiti njegovo urušavanje.

Predsednik opštine Smederevska Palanka i iguman manastira Pinosava pozivaju sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu, da svojim prilogom podrže ovu akciju. O detaljima na koji način i kako će biti organizovano prikupljanje dobrovoljnih priloga, javnost će biti obaveštena narednih dana putem sredstava javnog informisanja i zvaničnog sajta Opštine Smederevska Palanka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.