Smederevska Palanka

Savet za bezbednost Opštine Smederevska Palanka predložio hitne mere u cilju unapređenja bezbednosti mladih u noćnim satima tokom vikenda, praznika i raspusta

Na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske stanice u Smederevskoj Palanci, predsednik Opštine, Nikola Vučen, sazvao je sednicu Saveta za bezbednost po hitnom postupku, na kojoj je razmatrano unapređenje bezbednosti građana, dece, mladih, a prvenstveno maloletnih lica. Sednici su prisustvovali načelnik Podunavskog okruga, načelnik Policijske stanice, sudija za prekršaje, direktor Centra za socijlni rad, svi direktori osnovnih i srednjih škola, republički i opštinski inspektori.

Na sednici je istaknuto da nakon analize stanja, kada je reč o javnom redu i miru na području Opštine Smederevska Palanka, u užem centru grada, od ukupnog broja izvršenih prekršaja i krivičnih dela sa elementima nasilja, većina  slučajeva dogodila se u ranim jutarnjim satima od strane lica koja su pod uticajem alkohola. U toku 2019. godine, utvrđeno je da su prekršaji izvršeni, u većini slučaja, u ugostiteljskim objektima i na ulici ispred ugostiteljskih objekata, i to u dane vikenda, praznika i raspusta. Članovi Saveta jednoglasno su prihvatili inicijativu za Predlog Odluke o promeni Odluke radnog vremena ugostiteljskih objekata na teritoriji Opštine Smederevska Palanka.

Predlog odluke podrazumeva smanjenje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata, petkom i subotom od 06:00 do 00:00, ostalim danima od 06:00 do 23:00, noćni klubovi od 21:00 do 02:00 časa posle ponoći.

Ovaj predlog upućen je članovima Opštinskog veća na razmatranje. Ukoliko članovi Veća prihvate predlog, on će biti prosleđen odbornicima Skupštine opštine na usvajanje.

-Saradnja Komunalne inspekcije Opštine Smederevska Palanka i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske stanice je na zavidnom nivou. Redovno se kontroliše rad većeg broja ugostiteljskih objekata, a radnici policijske stanice, kao primarni organ zadužen za kontrolu uspostavljanja javnog reda i mira, svojim prisustvom preventivno deluju. Na današnjoj sednici Saveta za bezbednost, razmatrali smo Predlog odluke o izmeni odluke rada ugostiteljskih objekata na teritoriji Opštine Smederevska Palanka, i to: petkom i subotom do 00:00, ostalim danima do 23:00, noćni klubovi do 02:00 časa posle ponoći. Takođe smo predložili da se na svim maloprodajnim objektima, trafikama, marketima, benzinskim stanicama, zabrani prodaja alkoholnih pića od 22:00 časa, svim danima. Na ovaj način želimo preventivno da delujemo na negativnu pojavu narušavanja javnog reda i mira kao i na eventualno izvršenje krivičnih dela. U pomenutim slučajevima, narušavanja javnog reda i mira i krivičnih dela sa elementima nasilja, nažalost, učesnici su bili i maloletnici. Da bi se uspelo u ovoj nameri i preventivno delovalo na bezbednost svih sugrađana, moraju i roditelji, u velikoj meri, da se uključe, složili su se članovi Saveta za bezbednost. Na sednici je formirana Radna grupa koju će činiti, pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske stanice i predstavnici obrazovnih ustanova, roditelji i učenici. U narednom periodu u užem i širem centru grada biće pojačano prisustvo policije u noćnim satima u dane vikenda, praznika i raspusta – rekao je predsednik Opštine, Nikola Vučen u izjavi za medije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.