Смедеревска Паланка

Савет за безбедност Општине Смедеревска Паланка предложио хитне мере у циљу унапређења безбедности младих у ноћним сатима током викенда, празника и распуста

На иницијативу Министарства унутрашњих послова, Полицијске станице у Смедеревској Паланци, председник Oпштине, Никола Вучен, сазвао је седницу Савета за безбедност по хитном поступку, на којој је разматрано унапређење безбедности грађана, деце, младих, а првенствено малолетних лица. Седници су присуствовали начелник Подунавског округа, начелник Полицијске станице, судија за прекршаје, директор Центра за социјлни рад, сви директори основних и средњих школа, републички и општински инспектори.

На седници је истакнуто да након анализе стања, када је реч о јавном реду и миру на подручју Општине Смедеревска Паланка, у ужем центру града, од укупног броја извршених прекршаја и кривичних дела са елементима насиља, већина  случајева догодила се у раним јутарњим сатима од стране лица која су под утицајем алкохола. У току 2019. године, утврђено је да су прекршаји извршени, у већини случаја, у угоститељским објектима и на улици испред угоститељских објеката, и то у дане викенда, празника и распуста. Чланови Савета једногласно су прихватили иницијативу за Предлог Одлуке о промени Одлуке радног времена угоститељских објеката на територији Општине Смедеревска Паланка.

Предлог одлуке подразумева смањење радног времена свих угоститељских објеката, петком и суботом од 06:00 до 00:00, осталим данима од 06:00 до 23:00, ноћни клубови од 21:00 до 02:00 часа после поноћи.

Овај предлог упућен је члановима Општинског већа на разматрање. Уколико чланови Већа прихвате предлог, он ће бити прослеђен одборницима Скупштине општине на усвајање.

-Сарадња Комуналне инспекције Општине Смедеревска Паланка и припадника Министарства унутрашњих послова Полицијске станице је на завидном нивоу. Редовно се контролише рад већег броја угоститељских објеката, а радници полицијске станице, као примарни орган задужен за контролу успостављања јавног реда и мира, својим присуством превентивно делују. На данашњој седници Савета за безбедност, разматрали смо Предлог одлуке о измени одлуке рада угоститељских објеката на територији Општине Смедеревска Паланка, и то: петком и суботом до 00:00, осталим данима до 23:00, ноћни клубови до 02:00 часа после поноћи. Такође смо предложили да се на свим малопродајним објектима, трафикама, маркетима, бензинским станицама, забрани продаја алкохолних пића од 22:00 часа, свим данима. На овај начин желимо превентивно да делујемо на негативну појаву нарушавања јавног реда и мира као и на евентуално извршење кривичних дела. У поменутим случајевима, нарушавања јавног реда и мира и кривичних дела са елементима насиља, нажалост, учесници су били и малолетници. Да би се успело у овој намери и превентивно деловало на безбедност свих суграђана, морају и родитељи, у великој мери, да се укључе, сложили су се чланови Савета за безбедност. На седници је формирана Радна група коју ће чинити, поред представника Министарства унутрашњих послова Полицијске станице и представници образовних установа, родитељи и ученици. У наредном периоду у ужем и ширем центру града биће појачано присуство полиције у ноћним сатима у дане викенда, празника и распуста – рекао је председник Општине, Никола Вучен у изјави за медије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.