Smederevska Palanka

U Institutu „Goša“ u prošloj godini urađeno hiljadu sertifikacija: ŠANSE ZA LIDERSKU POZICIJU

IMG_1149Instruktore i inženjere Instituta „Goša“, očekuje povećan obim poslova, jer bez obzira na period godišnjih odmora, već u prvoj polovini avgusta počela je obuka  još 29 kandidata iz opštine Raška, za potrebe tamošnje privrede. Tako će se za postupak MAG obučavati 14 polaznika i 15 polaznika za takozvano tvrdo lemljenje. Od početka ove godine, u Centru za obuku zavarivača permanentno se povećava broj polaznika za zavarivače što pokazuje veliko interesovanje za ovo najtraženije zanimanje. Svi kapaciteti su popunjeni, i neophodno je prijavljivanje na liste čekanja.

Institut „Goša“ poseduje Odobrenje ATB, da je odobrena organizacija za obuku međunarodnih inženjera (IWE), tehnologa (IWT) i instruktora (IWI-C) za zavarivanje, izdato od strane „Duzs cert pers“ (ANB Srbije) i sertifikat br: 02-004 o akreditaciji Sertifikacionog tela za sertifikaciju zavarivača, prema zahtevima standarda SRPS/ISO/IEC 17024:2012, izdat od strane ATS.

Akreditovane laboratorije, kao veoma važan deo celokupne „infrastrukture“, takođe poseduju sertifikate. Sertifikat (br:01-044) o akreditaciji laboratorija za ispitivanje metalnih materijala i zavarenih spojeva, prema zahtevima standarda SRPS/ISO/IEC 17025:2006, izdat od strane ATC.

Samo u prošloj, 2014. Godini, obavljeno je oko hiljadu sertifikacija, a u ovoj godini do jula meseca taj broj je već dostigao cifru 484 sertifikacije u oblasti zavarivanja, o čemu postoji i baza podataka na zvaničnom sajtu Instituta „Goša“.

Ambicije Instituta „Goša“ su da taj broj bude još veći, imajući u vidu realne potrebe privrede u Srbiji i regionu. Procenjujući sopstvene kadrovske potencijale, menadžerski kadar i najsavremeniju opremu, Institut „Goša“ ima velike šanse da se nametne kao lider u ovoj oblasti u zemlji i okruženju. Karakteristično je da u Institutu „Goša“ zavarivanje prati i nauka. Tako, istraživači i stručnjaci Instituta „Goša“ rade na implementaciji novih tehnologija zavarivanja, dijagnosticiranju otkaza i sanaciji zavarenih konstrukcija, konsaltingu i izradi tehnologija zavarivanja i nadzoru izrade, kao i proračunu opterećenja zavarenih spojeva i proceni veka konstrukcija. Institut „Goša“ je vodio nekoliko značajnih projekata u toku dva ciklusa istraživačkih projekata, finansiranih od strane Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije. Radeći na realizaciji ovih projekata, kao i kroz saradnju sa institucijama i stručnjacima angažovanim na drugim projektima, kontinuirano se unapređuju i implementiraju nova saznanja i veštine čija je svrha podrška privredi i njenom razvoju. Pored oblasti vezanih za zavarivanje i ispitivanje materijala, vrše se i istraživanja iz oblasti osnovnih nauka, primena numeričkih metoda u mehanici fluida, istraživanja vezana za očuvanje kulturne baštine i dr. Istraživači zaposleni u Institutu „Goša“ su rezultate svojih istraživanja, objavili u velikom broju međunarodnih i nacionalnih naučnih časopisa, kao i zbornika naučnih konferencija.

Institut „Goša“ je u 2015. godini izdao dve naučne monografije. U Institutu je zaposleno 11 doktoranata, a osam kandidata školuje Institut iz sopstvenih sredstava. Upravo zbog te činjenice, Institut „Goša“ se aktivno priprema za konkurs novog ciklusa projekata Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije koji se očekuje na jesen.

 

Zorica Matić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.