Смедеревска Паланка

У слици и речи: ДЕСЕТ ГОДИНА „ПАЛАНАЧКИХ“

DSCN1928Девет хиљада наслова и 15.600 фотографија објављених у 199 бројева „Паланачких“ – резултат је десетогодишњег излажења ових новина, чији се први број пред читаоцима појавио 8. децембра 2006. године. Редакција, чији најмлађи члан  Лука Никола Црномарковић има 14, а најстарији  Драгутин Паунић 80 година, обележила је јубилеј посетом и колективним фотографисањем у Спомен-кући Пере Тодоровића у Водицама, а потом у једном градском ресторану и подсећањем на почетке стварања нашег листа.

Уреднике и новинаре овог писаног медија у Новинарској кући у Водицама, која се гради у част  оца модерног српског новинарства, политичара и књижевника Пере Тодоровића, пореклом из овог шумадијског села, дочекао је председник Завичајно-туристичког  DSCN1912удружења „Видовача“ Мића Загорчић са сином Милошем. Овај агилни Водичанин, који од првог дана домаћински води изградњу Новинарске куће, захвалио је Редакцији „Паланачких“ на исцрпном праћењу тока подизања тог објекта, који у архитектонском смислу представља реплику куће у којој је Пера Тодоровић рођен, и етно и других манифестација ЗТУ  „Видовача“.

Пригодну реч имао је и директор, уредник и новинар „Паланачких“ Дејан Црномарковић, истакавши при том да је редакцији, поводом јубилеја, стигла и честитка из Удружења новинара Србије, коју су потписали председница Љиљана Смајловић и генерални секретар Нино Брајовић. Црномарковић је нагласио да су честитке стигле и од великог броја читалаца, из земље и иностранства.

DSCN1924Уз Дејана Црномарковића, у редакцији ових новина сарађује још пет писаца: Драгутин Паунић, Никола Владисављевић, Тома Митровић, Слободан Тодоровић-Токи и Драгољуб Јанојлић. Сарадник „Паланачких“ од првог броја, Драгољуб Јанојлић, је први добитник Награде за новинарску  хуманост и друштвено ангажовано новинарство „Ђоко Вјештица“ Удружења новинара Србије. За то признање кандидовале су га управо „Паланачке“. Овој Редакцији, њеним новинарима и техничком особљу стигла су и друга признања попут Захвалнице Културно-просветне заједнице Србије, ЗТУ „Видовача“,  Књижевног клуба „21“, Планинарског клуба „Јасеница“, Опште болнице „Стефан Високи“, ОШ „Милија Ракић“ и др.

Поред поменутих новинара стални чланови редакције „Паланачких“ су и један од оснивача Дејан Николић, Тања Цветковић, Стеван Мартиновић, Лазар Петковић, Данијела Васиљевић, Александар Саша Јелић, Зоран Тодоровић Тодор, Владимир Ђурђевић, Милош Јанојлић и Слађана Црномарковић.

DSCN1916„Паланачке“ су, преко Секције новинара писаних медија Шумадије, чији је председник Дејан Црномарковић, иницирале увођење награде Удружења новинара  Србије за фељтон, која ће носити име знаменитог Пере Тодоровића, чије прво додељивање је предвиђено у мају идуће године. Овај лист подстакао је многе хумане акције и активности на подручју Доње Јасенице на шта је Уредништво веома поносно.

Они, који учествују у стварању „Паланачких“, први су подржали и афирмисали идеју да се Водице прогласе Новинарским селом, јединим у Србији. Уз све то, залажу се и дају пуни допринос очувању лика, новинарског и књижевног дела Пере Тодоровића. Три књижевна DSCN1940ствараоца из наше редакције (Слободан Тодоровић – Токи, Драгољуб Јанојлић и Дејан Црномарковић) приступили су Књижевном клубу „Пера Тодоровић“.  Слободан Тодоровић-Токи актуелни је председник те књижевне дружине.

„Паланачке“ од  свог двестотог броја, увођењем нове рубрике, почињу да прелиставају „Мале новине“, чији је власник и издавач био Пера Тодоровић, с циљем да своје читаоце упознају с догађајима и темама које су концем 19. и почетком 20. века заокупљале пажњу Уредништва и читалаца тог „дневног листа за свакога“.

Захваљујемо свима који су нам поводом десетогодишњице упутили честитке и пожелели да дуго трајемо.

Редакција „Паланачких“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.