Smederevska Palanka

U Smederevskoj Palanci konstituisan Programski savet Spomen-kuće „Pera Todorović“

IMG_1924U Smederevskoj Palanci je konstituisan Programski savet Spomen-kuće „Pera Todorović“. Za predsednika je izabran Slavoljub Đurić, predsednik Skupštine opštine i aktuelni predsednik Građevinskog odbora za izgradnju pomenutog objekta, za sekretara dipl. pravnik Gordana Kostić, za potpredsednika istoričar umetnosti Stevan Martinović i za zamenika predsednika čelnik ZTU „Vidovača“ Mića Zagorčić.

-Izgradnja se privodi kraju, računam da će sve biti gotovo do polovine tekuće godine, a da bi Spomen-kuća  funkcionisala na zadovoljstvo svih nas, potrebno je da na vreme osmislimo sadržaj njenog rada – založio se Mića Zagorčić.- U to treba da se uključe i neke relevantne ustanove kao što su Kulturni centar, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Biblioteka „Milutin Srećković“ i dr. – Na nama je da predložimo i odlučimo šta će se sve tamo  nalaziti i čuvati, odnosno  kako će teći rad Spomen-kuće s obzirom da Vodice treba da postanu i prvo Novinarsko selo u Srbiji.

Slavoljub Đurić je ocenio da je ovo pravo vreme da se započne sa predlogom sadržaja rada Spomen – kuće koja čim građevinski radovi budu završeni, odmah otpočne sa realizacijom programskih aktivnosti. Ono što je prisutno od samog starta  njene izgradnje, jeste ta vizija Smederevske Palanke kao grada budućnosti.

-Smederevska Palanka, po nekoj  mojoj proceni, za nekoliko godina neće izgledati ovako, a jedan  od oslonaca će biti i Spomen-kuća „Pere Todorovića“ – dodao je Đurić.- Ono na čemu želimo da gradimo budućnost, pored ostalog, je i razvoj turizma s obzirom da smo blizu Beograda i da imamo šta da pokažemo kao turističku ponudu. S obzirom da je ovo područje i istorijski značajno, ići ćemo da neke događaje osvetlimo. Ovaj Programski savet bi  praktično imao dva zadatka: da osmisli sadržaj rada Spomen-kuće i kako da privučemo ljude od struke da dođu i daju svoj doprinos ostvarivanju našeg cilja. Kuća bi trebalo da bude stecište i sedište nekih specijalizovanih udruženja, a u duhu imena i dela Pere Todorovića.

IMG_1925Slobodan  Todorović-Toki je predložio da se uporedo sa drugim aktivnostima rešava pitanje vešanja i osvetljenja umetničkih slika kako bi se u adekvatnom prostoru za to povremeno priređivale i izložbe, što ne treba shvatiti kao konkurenciju Narodnom  muzeju, već kao još jedno galerijsko mesto. Tu treba da ima mesta i za slikarski esnaf, Klub novinara Smederevske Palanke itd. On se založio da se pokrene i godišnjak književno-novinarske varijante koji bi bio posvećen aktivnostima Spomen-kuće.

Dejan Crnomarković je predložio da se Spomen-kuća pismom obrati školama u Srbiji, da u Vodice dolaze, ekskurzije, đaci i njihovi nastavnici, da sve to prate lepo osmišljeni sadržaji.

-Mi smo pre nekoliko godina, iskoristivši neke privatne veze i to da je on moj deda, uspeli da iz stana Božidara Trudića u Beogradu donesemo ovde njegov klavir, umetničke slike, radni sto, notne zapise, a prva ideja je bila da nešto od toga eventualno smestimo u Spomen-kuću Pere Todorovića, što bi moglo biti  kulturna i istorijska atrakcija – naglasio je Crnomarković.- Klavir zaista izgleda dobro, star je preko 200 godina, i interesantno ga je videti. Logičnije je da sve to ide u Nižu muzičku školu, ali meni se dopada da to bude u Vodicama, jer su Pera Todorović i kompozitor Božidar Trudić bili i najjači likovi našeg kraja. To bi mogla biti još jedna ponuda Spomen-kuće, ako ne spomen-soba a ono bar kutak i sećanje na čoveka koji je završio dva fakulteta i, pored ostalog, komponovao „Odu rodnom gradu“. On je slikao, pisao, komponovao…

 

One thought on “U Smederevskoj Palanci konstituisan Programski savet Spomen-kuće „Pera Todorović“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.