Смедеревска Паланка

Видовданска свечаност у Водицама: ПРВА СЛАВА У НОВИНАРСКОЈ КУЋИ  

IMG_2399-Фабрика каблова у Зајечару одобрила је донацију која омогућава потпуну електрификацију Спомен-куће

 

У Спомен кући Пере Тодоровића у Водицама први пут  се осетио мирис тамјана када је ломљен славски колач и обележен Видовдан. Славску свећу, у присуству свештеника, генералног секретара Удружења  новинара Србије Нина Брајовића, представника локалне самоуправе: заменика  председника  Општине Ивана Гајића и председника Скупштине општине Владана Вуковића и гостију, припалио је домаћин свечаности, председник ЗТУ „Видовача“ Мића Загорчић.

IMG_2405-Данас славимо велики српски празник Видовдан у овом лепом здању у родном селу знаменитог Водичанина Пере Тодоровића – казао  је Загорчић. – Са дужним поштовањем сећамо се славних јунака изгинулих на Косову. Они су на Косову пољу бранили српску колевку  и српску част. С њима  се у вечност преселио и светли српски кнез Лазар. Данас приносимо молитву богу за спас Српства и с надом  да ће ово што ми данас радимо у Новинарској кући, у будућности наставити и млади села Водица.

За славском трпезом водичким завичајцима и гостима обратио се генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, чијим залагањем је Спомен – кућа стављена под кров и њен сутеренски део упристојен за одржавање и оваквих свечаности.

IMG_2406-Водичани и новинари су стари пријатељи, новинари доносе и лепе и лоше вести, али ја сам се обавезао кад год дођем у Водице да имам добре вести – казао је Брајовић. – И данас за све вас, за све нас, имам једну лепу вест да је Фабрика каблова у Зајечару нама одобрила донацију електричних каблова за довршење свих електроинсталација. Идуће недеље ће наше колеге из Зајечара то донети у Водице, па се надам да ћемо овог лета оживети радове у овом лепом објекту. Обезбедићемо и гипсане плоче за плафоне, а на добром смо путу да обезбедимо један електрични и један шпорет на дрва за потребе кухиње. Удружење новинара Србије направило је пројекат за републички конкурс који је намењен развоју туризма. Ту смо, поред осталог планирали и средства за подно IMG_2411грејање, и то је посао који треба да довршимо са Школом с обзиром да се формално води и као власник овог објекта.

Брајовић је изразио наду да ће све ићи жељеним темпом и да ће идуће године у Спомен –кући бити уручена прва награда за фељтон „Пера Тодоровић“.

У склопу ове свечаности председник ЗТУ „Видовача“ Мића Загорчић, уручио је Захвалницу за допринос изградњи моста преко Јасенице, привреднику Раши Јовичићу.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.