Смедеревска Паланка

ВОЗ БЕЗ ВОЗНОГ РЕДА

Поштовани,

ситуација у „Гоша-ФШВ“ доо је у сваком смислу очајна. Молимо Вас да помогнете да овакво непоштовање закона, радника и државе Србије допре до надлежних државних институција и да јавност Србије о оваквим фирмама да свој суд.

Да ли последњи случај који се десио у кругу фабрике (радник себи одузео живот) не казује довољно. Шта још треба да се деси да би државни органи предузели законске мере за заштиту њених грађана.

Молимо да ово не поприми било какву политичку конотацију, јер се овде ради о борби за голи живот и егзистенцију радника и њихових породица.

 

Унапред захвални радници „Гоша-ФШВ“ доо

 

ВОЗ БЕЗ ВОЗНОГ РЕДА

 

Већ више година „Гоша-Фабрика шинских возила“ доо из Смедеревске Паланке  константно обмањује своје раднике, добављаче и кооперанте, а „Гошин“ воз без возног реда звани „Шумадијски вихор“ успешно заобилази законе на штету државе и њених грађана.

Много је законских преступа о којима ћутимо и правимо се слепи, а та невоља ће нас кад тад као бумеранг погодити. Непоштовање закона у фабрици је у домену најбоље режираних крими филмова.

2. Радницима „Гоша-ФШВ“ доо се одузима право:

-На превентивну здравствену заштиту. Здравствене књижице се не оверавају (већ 32 месеца), а доприноси по овом основу се и даље одбијају чиме се радницима зараде без основа умањују.

-На остваривање нормалне пензије. Доприноси за ПИО се уплаћују на минималну основицу, а не по обрачунатим и одбијеним доприносима по платним листама. Одакле право фирмама да и на тај начин поткрадају раднике и грађане ове државе.

-На транспарентну исплату зарада. Садашњим системом, исплате зарада су намерно закомпликоване  зарад привида да је са исплатама обухваћено више месеци. Стварност је да се запосленима дугује око 20 месечних зарада.

2. Нечасност и некоректност матичне фирме „ЖОС“ доо се спроводи кроз:

-Намерно одузимање послова. Матична фирма „ЖОС“ доо је “Гоши-ФШВ“доо одузела посао за израду 75 вагона за Железнице Македоније (око 6 милиона еура). О каквој се то части и добрим намерама матичне фирме ради, говори чињеница да је велики део тих послова уступљен конкурентским фирмама из Словачке ван групације „ЖОС“, а наши радници су (2014. године) масовно упућивани на плаћена одсуства у дужини од чак 6 месеци и више (уз сагласност Министарства рада).

-Незавршавање послова финансираних из буџета државе Србије (ремонт вагона).

-Намерно склањање финансијских средстава почетком 2014. године (од 1,35 милиона еура). Тиме је рачун „Гоша-ФШВ“ доо од тада у непрекидној блокади (од преко 400 милиона динара).

-Отварање нове ћерке фирме „Гоша-РСЦ“ доо (за тричавих 1.000 динара). При томе су смислено (од стране извршног директора) отворени рачуни на лажним-непостојећим адресама (Индустријска 70, у околним селима Азања и Башин ), а који су после обелодањивања затворени.

-Наплаћивање финансијских средстава (од близу 3,8 милиона динара) од Осигуравајуће куће „Дунав осигурање“ за поправке измишљених  кварова на осигураним машинама.

-Радници за чије запошљавање је послодавац добио подстицајна средства од државе отпуштани су после 9-11 месеци проведених на раду. Лако се да израчунати неоснована добит послодавца односно начињена директна штета буџету и грађанима Србије по овом основу.

3. Обесправљивање и дискриминација радника  (по налогу извршног директора):

-Условљавање радника да зарад овере здравствене књижице потпишу прелазницу из „Гоша-ФШВ“ у ћерку фирму „Гоша-РСЦ“ чиме губе све бенефите по основу радног стажа, отпремнина итд.

-Стални притисци над радницима (давања незаконитих отказа, смењивање непослушних на нижа радна места и слање на плаћена одсуства, малтретирања по основу припадности синдикату итд.)

-Најновија прича је захтев за учешћем радника у докапитализацији фабрике кроз упис 1/2 својих потраживања у акције фабрике. То је покушај да фабрика дође до капитала којег нема (пошто су дуговања већа од вредности капитала фабрике), а да се радници по ко зна који пут изиграју.

Нереаговањем на овакве случајеве дајемо легитимитет тези: да су нерадници, нестручни и непоштени–свакако способни  људи, а радни,стручни и поштени радници–су заправо неспособни.

Таквом бахатом и лицемерном понашању које ремети основна правила привредног пословања и права из закона о раду није крај, јер и даље траје.

Најгоре је што су машиновође и помоћно особље (у возу без возног реда) заправо руководиоци и полтрони (мањи број наших људи) из „Гоша-ФШВ“ доо. Оваквом возу (који користи све бенефите наше државе и њених грађана) одавно је место у гаражи ради генералног ремонта.

Апел запослених држави за помоћ је да хитно предузме мере за увођењем закона у „Гоша-ФШВ“ зарад опоравка и враћања на место које заслужује, јер време скоро да је истекло.

 

Зоран Драгићевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.