Smederevska Palanka

Zaključen Sporazum o uslovima korišćenja Spomen-kuće Pere Todorovića: UPRAVLjANjE POVERENO ZTU „VIDOVAČA“  

IMG_2213-Živorad Nikolić, voditelj i urednik „Žikine šarenice“, otkrio nove putokaze za Novinarsko selo i predao na upotrebu Klub „Smiljevo“

 

Spomen kućom Pere Todorovića u Vodicama upravljaće, koristiti je i održavati  Zavičajno-turističko udruženje „Vidovača“. Sa tim  su  se, potpisujući sporazum o uslovima korišćenja tog objekta, saglasili Opština Smederevska Palanka, Udruženje novinara Srbije i Osnovna škola „Olga Milošević“. Ovaj dokument potpisali su  predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović i v.d. direktora OŠ „Olga Milošević“ Darko Dimitrijević.

Ovim dokumentom ZTU „Vidovača“ preuzelo je obavezu upravljanja, održavanja higijene, uređivanja prostora oko Spomen-kuće , organizovanjem naučnih, kulturnih i drugih skupova i manifestacija u Spomen-kući. Precizirano je da se pod naučnim, kulturnim i drugim aktivnostima i manifestacijama, podrazumeva organizovanje likovnih kolonija, saradnja sa Kulturnim centrom, Bibliotekom „Milutin Srećković, Narodnim muzejom , Istorijskim arhivom i drugim institucijama. U tom smislu u delu Spomen –kuće ustanoviće se biblioteka pod  nazivom „Soba Pere Todorovića“,  uz isticanje originalnih „Malih novina“,  obeležavaće dan rođenja Pere Todorovića, a u sklopu manifestacije „Dani Pere Todorovića.“

Potpisnici pomenutog sporazuma saglasili su se da Spomen-kuću Pere Todorovića ne mogu koristiti političke stranke, niti se u njoj mogu održavati partijski skupovi. Spomen-kuća će se finansirati iz budžeta Opštine, putem donacija, sopstvenim sredstvima i iz drugih izvora. Naredbodavac za raspolaganje sredstvima je predsednik ZTU „Vidovača“. Primerak Sporazuma daće se na saglasnost Republičkoj direkciji za  imovinu Srbije.

IMG_2214Smederevsku Palanku i Vodice dan as je posetio ugledni  novinar RTS Živorad  Nikolić, koji je jedno vreme bio i  čelnik Udruženja novinara. On je, posle boravka u Narodnom muzeju, otkrio novopostavljeni putokaz na skretanju za Vodice, kod Uzun Ćuprije i predao na upotrebu Klub „Smiljevo“,  koji će delovati u podrumskom delu Spomen-kuće Pere Todorovića.

-U Smederevskoj Palanci sam češće boravio, a u Vodicama sam prvi put – kazao je Živorad Nikolić, voditelj i urednik „Žikine šarenice“. Ovo selo znam po Peri Todoroviću. Selo je jako lepo. Sva sela su Srbiji, s obzirom da i ja potičem sa sela, sva su lepa, a ovo je posebno zbog čoveka koji nas je ovde okupio. Pera Todorović je uvek nekako bio avangarda. Posebno me je obradovala ideja  da se ovde sagradi replika njegove rodne kuće.  Oduševila me i ideja da se ovde formira prvo Novinarsko selo u Srbiji, a čini mi se da će to biti i retko novinarsko selo u svetu. Voleo bih da se ta ideja ostvari i da ovo bude jedno mesto gde će se novinari okupljati, razmenjivati iskustva i emitovati lepu energiju.

Generalni sekretar UNS-a  Nino Brajović je podsetio da je u Vodicama često i da se svaki put ovde dešava nešto novo, uz naglasak da nikad nije sumnjao da će dobra ekipa dati i dobar rezultat.

-Zahvaljujući ZTU „Vidovača“ i Mići Zagorčiću, kao i drugim ljudima ovog kraja, i posebno podršci Skupštine opštine, uspeli smo da napravimo jedinstvenu Kuću u našoj zemlji, pa i jedinstvenu u ovom delu sveta – dodao je Brajović.-Mislim da u svetu ne postoji Novinarsko selo, a mi hoćemo da to postanu Vodice. Verujem da ćemo u tome uspeti. Za to nije potreban neki veliki novac, potrebna je ljubav, entuzijazam i nešto što na čemu  mi, kao Udruženje novinara Srbije insistiramo, a to je odgovornost. Napravili smo Avalski toranj, kojeg je srušio NATO, a posle toga ništa više nije teško. Kad ljudi nešto hoće i kad postoji dobra ekipa i socijalna odgovornost, onda se mogu ostvariti i veliki rezultati. Ovo Vodicama biće značajan deo turističkog prstena, a mi kao novinari i to želimo da podstaknemo. Ovde ima dosta spomenika kulture  na koje treba neprekidno skretati pažnju i našim građanima i našim prijateljima iz okruženja.

IMG_2217Predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić je skrenuo pažnju da je ovaj deo Donje Jasenice bogat znamenitim ljudima i istorijskim događajima, nažalost mnogo toga je bilo zaboravljeno, pa je lokalna zajednica u poslednjih sedam-osam godina ulagala velike napore da otrgne od zaborava mnogo toga, pa i ličnost i delo Pere Todorovića.

-Zadovoljan sam što je jedan ovakav objekat, kao što je Spomen-kuća Pere Todorovića, sagrađen u Vodicama – istakao je Đurić. Ostalo je još nešto malo da se objekat privede kraju, a koristim priliku da se zahvalim Udruženju novinara Srbije , koje je uložilo ogroman trud i finansijski i na svaki drugi način podržalo ideju o izgradnji ove spomen-kuće. Zahvalnost dugujemo i mnogim donatorima i pojedincima koji su radili i još rade na ovom  objektu. Naš kraj sa termomineralnim izvorima,  Vidovačom i mnogim istorijskim znamenitostima, pruža veliku šansu za razvoj turizma.

 

Dragoljub Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.