Topola

Zaštićeno geografsko poreklo šumadijskih vina

zgp_3Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije verifikovalo je Elaborat o zaštiti geografskog porekla koji je izradilo Udruženje vinara Šumadije. To bi u najkraćem bila vest koja će s razlogom obradovati javnost Srbije.

Mnogi će se upitati šta to zapravo znači?

Na jednom području određene sorte grožđa daju neke specifične tipove vina koja se razlikuju od onih tipova koji nastaju na drugim područjima, recimo Župe, Fruške gore i dr. Na to utiče zemljište, klima, temperaturna kolebanja, količina padavina, način proizvodnje grožđa, vina…. Elaborat o zaštiti geografskog porekla Udruženje je radilo u saradnji sa odsekom za vinogradarstvo i vinarstvo koje postoji u okviru Ministarstva poljoprivrede.

zgp_5Geografska oznaka podrazumeva da grožđe sa ovog područja i vino prođu određene tretmane da bi nosili geografsku oznaku. Da se sve radi u cilju poboljšanja kvaliteta. Kada krajnji potrošač vidi tu geografsku oznaku – koja će biti u vidu markice od naredne berbe na svakoj flaši – on već nešto može da očekuje od tog vina. Nešto što ga izdvaja u odnosu na druga vina iz drugih regija. Ako svaka regija ima svoju specifičnost i daje različita vina, Šumadija je takva regija koja može da da vrhunska vina. Nebitno da li je belo ili crveno vino u pitanju. Za vinogradarstvo, a samim tim i vino od izuzetnog je značaja uticaj zemljišta i klime. Ti mikroklimatski faktori koji se nalaze ovde kod nas su od ključnog značaja za kvalitet naših vina, pored naravno nege i brige o vinogradu i vinu. Sovinjon iz zgp_6Šumadije je već uveliko prepoznatljiv. Ovo podneblje je takvo da ima odličnu geografsku poziciju i sve ono što je potrebno da se dobije dobro grožđe od koga će se dobiti i vrhunsko vino. Recimo da su u Šumadiji tokom leta dani topli, ali su noći dovoljno sveže da sprečavaju isparenje grožđanih sokova.

Sa ovom zaštitom vinari Šumadije štite sebe, svoja vina, potrošača i unapređuju svoju regiju, a samim tim i srpsko vinarstvo. Kvalitet koji ih čini prepoznatljivim pruža im mogućnost da se mere sa najboljim vinarskim regijama iz čitavog sveta.

Samo sa teritorije Opštine Topola u ovo Udruženje ulaze vinarije „Aleksandrović“, „Arsenijević“, „Rogan“, „Lipovac“ i „Kraljevska vinarija“. Iz čitave Šumadije ima ih još desetak. Veoma je važno da je Udruženje otvoreno i za nove članove, ali uz obavezu pridržavanja osnovnih normi održavanja vinograda i proizvodnje vina koje propisuje udruženje.

U svetu postoje velike vinske regije poput Toskane u Italiji ili Riohe u Španiji. Kod nas, pored Negotinske sada je i Šumadija na ovaj način postala i nadamo se da će tek postati zgp_4jedna od prepoznatljivih vinskih regija. To treba da postane i jedan izuzetan pokretač, jedan motor za ekonomiju i celokupnu privredu ovog kraja. Ako pojam turizma podrazumeva da morate imati nešto prepoznatljivo i kvalitetno kako bi privukli pažnju ljudi, Udruženje proizvođača vina za zaštitu geografskog porekla Šumadije je pokrenulo stvar i nadaju se da će naredna etapa razvoja biti turistički put vina koji će se kretati kroz Šumadiju kako bi gosti pored Topole posetili i vinarije u Aranđelovcu, Krnjevu, Kragujevcu i drugim mestima, jer enološki turizam je u začetku i treba da zaživi na nivou čitave zemlje. Namera je od Šumadije i šumadijskih vina stvoriti brend prema kome će i Srbija postati prepoznatljiva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.