Uncategorized

Oda prirodi Mire Mit u Pekingu

mira-mit1-Širok odjek i u kineskim medijima: prvenstveno na uglednom Kineskom radiju i u vodećem kineskom dnevnom listu na engleskom jeziku „Čajna dejli”

 

U Pekingu je 14. maja, u galeriji „Art ALLL”, otvorena izložba naše renomirane akademske slikarke Mirjane Stojković, poznatije kao Mira Mit, pod nazivom „Oda prirodi”. Na ovoj izložbi publici je predstavljen ciklus slika (ulja na platnu), koje imaju za temu biljni svet, pejzaži u ulju kao i više studija aktova u tehnici sepije.

Na samom otvaranju, lepo posećenom, plenila je vedra, poletna atmosfera a pozitivna energija nije samo zračila iz slika već i iz impozantne ličnosti same slikarke.

Uspeh Mire Mit ovom izložbom, i pored činjenice da je to njena treća u Kini, utoliko je zadivljujući što Kinezi prirodno pokazuju veći afinitet prema produkcijama svojih umetnika pogotovo ako se ovi izražavaju u tradicionalnim tehnikama.

mira-mit-ispred-galerijeOna je jednostavno zasenila kinesku publiku unutrašnjom vrednošću svojih dela. Kinezi kao neposredan narod imaju razvijen smisao za autentično tako da su i u Miri Mit otkrili stvarnog umetnika. Intuitivno su shvatili da je zavodljiv kvalitet njenih slika sasvim spontan i da dolazi kao prirodan rezultat neumornog, poluvekovnog traganja za tajnom što leži iza oblika i boja. Kinezi takođe cene slikare koji savršeno vladaju tehnikom a i tematika im je bliska jer je njihovo tradicionalno slikarstvo veoma okrenuto prirodi.

Izložba Mire Mit imala je širok odjek i u kineskim medijima: prvenstveno na uglednom Kineskom radiju i u vodećem kineskom dnevnom listu na engleskom jeziku „Čajna dejli”.

 

(Preuzeto: Politika)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.