Uncategorized

Свечаност у Аранђеловцу: ЧЕТИРИ НОВЕ КЊИГЕ „СТВАРНОСТИ“

scan-161224-0001-Драган Тодоровић најавио писање животописа о песнику, есејисти и антологичару Момчилу Јокићу

 

У Аранђеловцу је представљен нови број часописа „Стварност“ и овогодишња продукција истоименог издавача. Драган Тодоровић, отварајући ову свечаност, подсетио је да је први број „Стварности“ изашао 29. децембра 1992. године. Од 2012. настављено је издавање часописа и то по један број годишње. Ускоро би, ако се створе услови, „Стварност“ стизала у руке читалаца и чешће.

„Стварност“ од пре четири године објављује и књиге. Прва је била она коју је као аутор потписао Воја Веселиновић под насловом „Павле Бакић последњи српски деспот“. У 2016. изашле су четири књиге: „Клонирање“ Зорице Ћираковић, „Планина Букуља“ Александра Милинковића, „Приближавање себи“ Маре Петровић Руег и „Гологлави сватови“ Владете Коларевића.

Закључујући ову свечаност, Тодоровић је иницирао писање књиге о песнику, есејисти и антологичару Момчилу Јокићу.

-Он је ушао у легенду својом борбом за слободу, право на реч и истину – истакао је Тодоровић.- Јокић се, да подсетим, својевремо  успротивио свему ономе што  није ваљало у нашем друштву. Као копредседник Барског Конгреса, осуђен је на 11 година робије. У црногорском Спужу провео је осам.

Овим поводом узео је реч и Момчило Јокић. Казао је:

-Поздрављам овај скуп и Тодоровићеву иницијативу. Не желим много да причам о себи. Дао сам много интервјуа широм Европе и принудио и запад и исток да схвате где је Аранђеловац. Чини ми част да сам оно што сам желео да кажем, рекао док је господар ове земље био жив. Саопштио сам му у лице резултате својих првих истраживања, док су неки пили виски на Теразијама, а обрушили се на њега тек кад је умро.

Свечаност је завршена доделом признања заслужним појединцима, пре свега за неговање лика и дела последњег српског деспота Павла Бакића.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.