Uncategorized

Svečanost u Aranđelovcu: ČETIRI NOVE KNjIGE „STVARNOSTI“

scan-161224-0001-Dragan Todorović najavio pisanje životopisa o pesniku, esejisti i antologičaru Momčilu Jokiću

 

U Aranđelovcu je predstavljen novi broj časopisa „Stvarnost“ i ovogodišnja produkcija istoimenog izdavača. Dragan Todorović, otvarajući ovu svečanost, podsetio je da je prvi broj „Stvarnosti“ izašao 29. decembra 1992. godine. Od 2012. nastavljeno je izdavanje časopisa i to po jedan broj godišnje. Uskoro bi, ako se stvore uslovi, „Stvarnost“ stizala u ruke čitalaca i češće.

„Stvarnost“ od pre četiri godine objavljuje i knjige. Prva je bila ona koju je kao autor potpisao Voja Veselinović pod naslovom „Pavle Bakić poslednji srpski despot“. U 2016. izašle su četiri knjige: „Kloniranje“ Zorice Ćiraković, „Planina Bukulja“ Aleksandra Milinkovića, „Približavanje sebi“ Mare Petrović Rueg i „Gologlavi svatovi“ Vladete Kolarevića.

Zaključujući ovu svečanost, Todorović je inicirao pisanje knjige o pesniku, esejisti i antologičaru Momčilu Jokiću.

-On je ušao u legendu svojom borbom za slobodu, pravo na reč i istinu – istakao je Todorović.- Jokić se, da podsetim, svojevremo  usprotivio svemu onome što  nije valjalo u našem društvu. Kao kopredsednik Barskog Kongresa, osuđen je na 11 godina robije. U crnogorskom Spužu proveo je osam.

Ovim povodom uzeo je reč i Momčilo Jokić. Kazao je:

-Pozdravljam ovaj skup i Todorovićevu inicijativu. Ne želim mnogo da pričam o sebi. Dao sam mnogo intervjua širom Evrope i prinudio i zapad i istok da shvate gde je Aranđelovac. Čini mi čast da sam ono što sam želeo da kažem, rekao dok je gospodar ove zemlje bio živ. Saopštio sam mu u lice rezultate svojih prvih istraživanja, dok su neki pili viski na Terazijama, a obrušili se na njega tek kad je umro.

Svečanost je završena dodelom priznanja zaslužnim pojedincima, pre svega za negovanje lika i dela poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića.

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.