Uncategorized

Zamena zdravstvenih knjižica uskoro na portalu eUprava

knjizica-01Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku će od sredine novembra to moći da urade preko interneta, na portalu eUprava (www.euprava.gov.rs).

„Zbog ogromnih redova na šalterima i reagujući na apele građana koji stižu ministarstvu, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je ovo uvrstio kao hitnu inicijativu u svoj rad. Ovim putem želimo da obavestimo građane da u ovom trenutku više nema potrebe da čekaju za prijavu zamene na šalterima jer će u najkraćem roku ovu uslugu moći da zatraže od države od kuće“, navedeno je u saopštenju ovog Ministarstva.

Procedura podnošenja zahteva:

–  Otvorite nalog i ulogujete se na njega na portalu eUprava, zatim pronađete uslugu RFZO – Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja;

– Pronađete filijalu RFZO u opštini na kojoj ste prijavljeni i popunite elektronski obrazac za izdavanje nove knjižice

– Korisnik dobija automatski generisanu uplatnicu od 400 dinara za plaćanje takse

– Uplatnica sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse. U ovom trenutku ona može biti plaćena putem eBenkinga, mBenkinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke;

– Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja

– Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj filijali RFZO-a.

Ministarstvo ističe i da korisnici treba da vode računa da će, ukoliko preko njihovog osiguranja pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje još neki član porodice, taksa biti uvećana za još 400 dinara po osobi.

„Važno je napomenuti da ukoliko ne izmire novčanu nadoknadu za sve članove porodice za koje su uneti podaci, a koji se vode na korisnika osiguranja, korisnik će morati da ode lično u filijalu RFZO kako bi kompletirao predaju zahteva za članove porodice“.

Nacionalni portal eUprava nalazi se na adresi www.euprava.gov.rs od 2010. godine.Trenutno broji više od 400.000 aktivnih korisnika. Pristup portalu je besplatan i otvoren za sve građane Srbije, a snalaženje je lako i prilagođeno ljudima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru.

 

(Preuzeto: N1)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.