ATAMANSKI KOMENTAR (Piše: Ataman Zaglibljanski)

NEIMANjE POJMA NI O ČEMU I NIKO KRIV ZA TO! (Dosije: Prljankovil)

(CITAT: „Atamane, da ih vidiš samo kako udruženo sede i ovi iz opozicije, a i smenjeni i najureni ovi iz vlasti, i kroz staklo gledaju tužnim očima prema opštinskoj zgradi. Oni br’e vide tu zgradu kao ogromnu kasu kojoj nemaju pristup i ‘će da crknu zbog toga!“)

Danima me već nekolicina prijatelja iz raznih opcija ili bez opcije mole da sročim tekst kojim bih bar koliko-toliko usmerio ljude u kojem pravcu bi trebalo da razmišljaju i čime da se vode prilikom izbora svojih favorita na lokalnim izborima.

Ne ide mi.

I ovog puta, kao anti-sistemac, ne mogu ni da razmišljam o opredeljivanju, a kamoli da nekakvom analizom ukažem drugima šta je za njih dobro. Znam, većina će odmah pomisliti da je onda najbolje da se svako vodi ličnim interesima, pošto su već sve ideologije propale i kad već nema nekompromitovnih pojedinaca zbog kojih bi mirne savesti mogli da zaokruže ovu ili onu listu.

Ne zameram im.

I za tako nešto je neophodna odlučnost, a i vreme je da se raskrsti više sa podelama po ideološkom ključu kada su u pitanju komunalne usluge, infrastrukturni prioriteti ili izbor onih koji bi eventualno privukli neku investiciju.

No, ono što mogu da razdvojim možda će mnogima pomoći.

– OPOZICIONI UGAO –

Oduvek sam smatrao da je smenjivost vlasti osnovni i jako bitan kvalitet svakog društva. Jednostavno, vlast ne stigne ni da se opusti, a i pod konstantnim je pritiskom, jer sledeći ubrzo dolazi. Naravno, u to bi trebalo ukalkulisati i to, da će se onaj koji je na vlasti truditi da se što više nakrade za taj period, a da će mu svako sledeći kontrolisati i najsitnije detalje vladavine. I ne zaboravite: svaka vlast je lopovska iz ugla opozicije.

Deluje li vam ovo prihvatljivo?

Pomaže li?

– UGAO VLASTI –

Svako društvo koje želi progres mora biti politički stabilno; bez turbulencija, afera i sličnog. Stabilnost je prva stvar na koju obraćaju pažnju i investitori. Vlast kompatibilna sa republičkim institucijama takođe sa sobom nosi i izvesne privilegije, naročito u domenu dodeljivanja i korišćenja sredstava iz tekuće budžetske rezerve, otpisa dugova, pa i drugih vrsta pomoći, koje se tiču finansiranja većih infrastrukturnih projekata koje lokalne samouprave ne mogu same da finansiraju.

Je l’ sad i ovo prihvatljivo?

Da, i meni je čudno.

Eto, pokušao sam da isključim na kratko animozitet prema današnjim vlastodršcima, sagledao sve realno i iz neutralnog ugla, ali mi opet nešto tu nedostaje. Vidim prednosti i mane i jednih i drugih, a spletom jako čudnih okolnosti, bukvalno smo primorani da ubrzo o njima odlučujemo, iako znamo kakve sve afere opterećuju lokalne vlastodršce i zašto su čak 3 puta za godinu i po dana padali sa vlasti, pa prepakivanjem, ucenama, čak i nasiljem se opet nekako održali do skoro.

S druge strane mnogi još nisu zaboravili, a ni oprostili prethodnim vlastodršcima, tj. današnjoj opoziciji, sve ono gde su oni grešili; neko će reći čak i više od ovih današnjih. Lično sam i tu podeljen.

I kako sad?

Je l’ me i dalje ne razumete zašto sam anti-sistemac i zašto sam protiv ovakvog nakaradnog izbornog zakona sa listama?

– MOJ UGAO –

Sebi mogu da dozvolim luksuz da i na ove izbore ne izađem. Svekupna situacija mi je samo učvrstila taj stav. Znam da će vlast predizbornim radovima mnogima navući šarene naočare na oči, a da će opozicija imati šta da kritikuje i da im spočitava sve do jedne afere koje ih opterećuju, a sve u žaru borbe za taj jadni i nesrećni budžet. Partijski zaposleni će iz zahvalnosti prema onoj opciji koja ih je zaposlila (vlast ili opozicija) glasati svakako, pa čak i ako im nije nimalo ideološki bliska. Opet, neki drugi se nadaju da će ih neko kasnije nagraditi za sve aktivnosti oko izbora, a ko zna šta je nekima već i obećano. I naravno, svi oni misle da su Bogom dani, svi misle da niko to ne ume bolje od njih i sujetni su do zla Boga u tome. Misle oni da znaju i sa budžetom; misle da su jako stručni u trošenju novca poreskih obveznika.

E pa… nisu! Provereno nemaju pojma, dokazano i nedvosmisleno!

Ni jedni, ni drugi, a o trećima je tek besmisleno i razmišljati.

ČETIRI BUDžETA MINUSA I NIKO KRIV!?

Nesposobni su i oni koji su toliki minus napravili, a i oni koji nisu umeli da za takvu devastaciju opštine ikoga optuže, procesuiraju i utamniče.

NAPOMENA: Kada napišem „ČETIRI BUDžETA MINUSA“, mislim na 2,2 milijarde minusa koje je ostavio #žutać – Kenan, a JAVNO objavio za skupštinskom govornicom #naPRDnjak – Petar Milić, kao i na dodatnih 2 milijarde minusa (sada verovatno i više) koje su ukupno napravili #naPRDnjaci.

Dakle, da idemo na izbore da izaberemo one koji PROVERENO nemaju pojma ni o čemu, sem da prave budžetski minus!?

Ne, hvala.

Ne želim odgovornost, niti da dajem legitimitet onima koji nemaju pojma.

Vi im dajte glas, kad već „morate“ i „zapinje“ vam, da žmurite nad NEIMANjEM POJMA.

I da; javite mi kad NEKO bude kriv za ČETIRI BUDžETA MINUSA, tad ću možda da glasam.

One thought on “NEIMANjE POJMA NI O ČEMU I NIKO KRIV ZA TO! (Dosije: Prljankovil)

  • Somebody somehow

    Čitajući tekst dobija se utisak da u Palanci postoje samo SNS I koalicija, DS I koalicija i SPS. Da li su to želje ili realnost? Hmmm.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.