Друштво

Наставља се успешна сарадња Института Гоша и пројекта немачко-српске развојне сарадње који реализује ГИЗ: ОБУКА ЗА НАСТАВНИКЕ ШКОЛА У СРБИЈИ

zavarivanje-modulЦиљ пројекта је побољшање упошљивости свршених ученика у трогодишњим занатским профилима, увођењем елемената дуалног образовања.

Семинар под називом Методе заваривања – теоријска и практична настава, организован крајем јуна и почетком јула 2015. године за двадесет једног наставника у оквиру пројекта „Реформа средњег стручног образовања“ који финансира немачка Влада, а спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, наставља се и у овој години у Институту Гоша.

Семинар је организован за потребе наставничког кадра у области заваривања за седамнаест полазника из школа на територији Републике Србије. Учествују наставници/це техничких и машинских средњих школа из Земуна, Новог Сада, Сремске Митровице, Ниша, Власотинца, Владичиног Хана и Гуче.

Пројекат је подршка реформи средњег стручног образовања у Србији у наредном периоду и увођењу дуалног образовања, односно напорима које чини Влада Републике Србије на плану побољшања школског система, у жељи да се повећа степен примене усвојеног знања у привреди, али и да се да приоритет примени науке, истраживању, развоју и иновацијама.

Иначе, Институт Гоша је и за претходну сарадњу са ГИЗ-ом имао веома високе оцене при реализацији овог семинара, о чему говори писмо које је директору Института Гоша Мирку Личини, упутио координатор програма Одрживи економски развој и запошљавање у оквиру немачко-српске развојне сарадње, Heinz Dieter Harbers:  „С обзиром на то да је циљ пројекта побољшање упошљивости свршених ученика у трогодишњим занатским профилима увођењем елемената дуалног образовања, ангажовање Института Гоша је за пројекат од великог значаја почев од модернизовања образовног профила бравар-заваривач па до реализовања теоретско-практичних обука посебно прилагођених потребама наставника. Обуке укључују и корисне савете на тему нових метода у заваривању, опреме која прати нове технолошке тенденције као и безбедности на раду у области заваривања. Приметно је велико задовољство свих школа чији наставници су учествовали на обукама“, наводи се у писму.

Подсећамо да је програмом семинара за наставнике предвиђен теоретски и практични део који се реализује у Центру за заваривање у Смедеревској Паланци, а према речима пројектног менаџера Ивана Стојановића, степен и квалитет наставе и усвојеног знања на овом семинару је на завидном нивоу, што је и квалификовало Институт Гоша да и ове године настави успешну сарадњу са немачким      ГИЗ-ом.

У Институту Гоша је у току и обука у организацији још једног пројекта немачко-српске развојне сарадње – „Подстицање запошљавања младих“. Обука је почела почетком септембра месеца и трајаће до краја ове године, а похађа је дванаест кандидата из Сремског, Јужнобанатског, Нишког и Јабланичког округа. Млади узраста између 18 и 35 година, обучавају се за три поступка заваривања, а имаће прилике по завршетку курса да своје знање и практично примене у домаћим и иностраним компанијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.