Društvo

Nastavlja se uspešna saradnja Instituta Goša i projekta nemačko-srpske razvojne saradnje koji realizuje GIZ: OBUKA ZA NASTAVNIKE ŠKOLA U SRBIJI

zavarivanje-modulCilj projekta je poboljšanje upošljivosti svršenih učenika u trogodišnjim zanatskim profilima, uvođenjem elemenata dualnog obrazovanja.

Seminar pod nazivom Metode zavarivanja – teorijska i praktična nastava, organizovan krajem juna i početkom jula 2015. godine za dvadeset jednog nastavnika u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji finansira nemačka Vlada, a sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, nastavlja se i u ovoj godini u Institutu Goša.

Seminar je organizovan za potrebe nastavničkog kadra u oblasti zavarivanja za sedamnaest polaznika iz škola na teritoriji Republike Srbije. Učestvuju nastavnici/ce tehničkih i mašinskih srednjih škola iz Zemuna, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Niša, Vlasotinca, Vladičinog Hana i Guče.

Projekat je podrška reformi srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji u narednom periodu i uvođenju dualnog obrazovanja, odnosno naporima koje čini Vlada Republike Srbije na planu poboljšanja školskog sistema, u želji da se poveća stepen primene usvojenog znanja u privredi, ali i da se da prioritet primeni nauke, istraživanju, razvoju i inovacijama.

Inače, Institut Goša je i za prethodnu saradnju sa GIZ-om imao veoma visoke ocene pri realizaciji ovog seminara, o čemu govori pismo koje je direktoru Instituta Goša Mirku Ličini, uputio koordinator programa Održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, Heinz Dieter Harbers:  „S obzirom na to da je cilj projekta poboljšanje upošljivosti svršenih učenika u trogodišnjim zanatskim profilima uvođenjem elemenata dualnog obrazovanja, angažovanje Instituta Goša je za projekat od velikog značaja počev od modernizovanja obrazovnog profila bravar-zavarivač pa do realizovanja teoretsko-praktičnih obuka posebno prilagođenih potrebama nastavnika. Obuke uključuju i korisne savete na temu novih metoda u zavarivanju, opreme koja prati nove tehnološke tendencije kao i bezbednosti na radu u oblasti zavarivanja. Primetno je veliko zadovoljstvo svih škola čiji nastavnici su učestvovali na obukama“, navodi se u pismu.

Podsećamo da je programom seminara za nastavnike predviđen teoretski i praktični deo koji se realizuje u Centru za zavarivanje u Smederevskoj Palanci, a prema rečima projektnog menadžera Ivana Stojanovića, stepen i kvalitet nastave i usvojenog znanja na ovom seminaru je na zavidnom nivou, što je i kvalifikovalo Institut Goša da i ove godine nastavi uspešnu saradnju sa nemačkim      GIZ-om.

U Institutu Goša je u toku i obuka u organizaciji još jednog projekta nemačko-srpske razvojne saradnje – „Podsticanje zapošljavanja mladih“. Obuka je počela početkom septembra meseca i trajaće do kraja ove godine, a pohađa je dvanaest kandidata iz Sremskog, Južnobanatskog, Niškog i Jablaničkog okruga. Mladi uzrasta između 18 i 35 godina, obučavaju se za tri postupka zavarivanja, a imaće prilike po završetku kursa da svoje znanje i praktično primene u domaćim i inostranim kompanijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.